İngiliz Dans Konseyi Hemcins Çiftleri Engellemeyi Düşünüyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri/ Birleşik Krallık’taki yarışma konseyinin yarışma kurallarını bir çifti “bir erkek ve bir bayan” olarak tanımlayacak şekilde değiştirmeye çalışması öfke uyandırdı.

Guardian, 10 Temmuz 2014, Çeviri: Burak Akyunak

 Same-sex ballroom dancers the Sugar DandiesHemcins salon dansı düosu Sugar Dandies, kendi adlarıyla Bradley ve Soren Stauffer-Kruse 2012 yılında yayınlanan Britain’s Got Talent yarışması sahnesinde. Fotoğraf: Ken McKay/Thames/Rex

Pırıltıların, pulların ardında şiddetli rekabetleri ve acımasız ve azimli katılımcılarıyla bilinen bir yarışma. Öte yandan salon dansı dünyasının gülümsemelerin ardındaki gerilim yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Yarışmanın yürütücü konseyinin hemcins çiftleri salon dansı yarışmalarından men etmeye çalışması katılımcılar arasında öfkeye neden oldu.

İngiliz Dans Konseyi 21 Temmuz’da* Bournemouth’daki büyük bir yarışmanın hemen öncesinde, dans partnerliğini bir erkek ve “bir bayan” olarak tanımlayan bir teklifi değerlendirmeye hazırlanıyor. Eğer bu teklif kabul edilirse bu hemcins çiftlerin ana akım yarışmaların dışında kalmaları ve sadece hemcins kategorilere katılabilecekleri anlamına geliyor.

Kurallardaki bu değişiklik John Church ve partneri Alex Lewalle’nin ay sonunda düzenlenecek Birleşik Krallık Kapalı Salon Şampiyonası’nda 35 yaş üstü şampiyonluğu unvanlarını korumak için sahneye çıkamamalarına neden olacak. Çiftin şu anda 35 yaş üstü ulusal ligde 135 karışık cinsiyetli çiftin önünde olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Son dört yıldır Lewalle ile dans eden Church “Çok gerici bir adım ve bizim açımızdan dans kariyerlerimizin sona ermesi anlamına geliyor” diyor. “Bir şeylerin öncüsü olma gibi bir niyetimiz yok, özel muamele istemiyoruz, sadece dans etmek ve sadece dansımızla değerlendirilmek istiyoruz, cinsiyetimizle değil.” İkisi de eşcinsel olan ama bir ilişki içerisinde olmayan ikili geleneksel kuyrukları ve papyonlarının içinde yan yana durduklarında 1.93 ve 1.87’lik boylarıyla göz alıcı bir düo oluşturuyorlar.

“İnsanlar bizi dans ederken ilk defa gördüklerinde biraz garip geliyor ama kısa süre sonra cinsiyetimizle değil dansımızla değerlendirilmeye başlıyoruz” diyor Church. “Geçtiğimiz yıl Alex’le kategori şampiyonu olup ayakta alkışlanırken diğer dansçılardan, organizatörlerden ve jüriden büyük destek görüyorduk. Bence bu itiraz bir azınlık tarafından dillendiriliyor ve asıl üzücü olan onlara kulak veriliyor olması.”

21 Temmuz’da yapılacak yönetim kurulu toplantısında İngiliz Dans Konseyi tarafından önerilen değişikliğin kurallara uygulanması durumunda eşcinsel çiftlere men gelecek. Müzakere edilecek teklifte şu ifadeler yer alıyor: “Bu konsey, tüm yetişkin amatör ve profesyonel yarışma ve şampiyonalarda bir partnerliğin bir erkek ve bir bayandan oluştuğunu kabul eder.” İngiliz Dans Konseyi Başkanı Bryan Allen üyelere gönderdiği mektubunda kurallar kaleme alınırken “yarışmacıların duygularının ve yarışmaya katılacak olası hemcins çiftlerin fiziksel üstünlüklerinin hesaba katılması gerektiğini” belirtti.

Guardian’a verdiği demeçte de İngiliz Dans Konseyi’nin “değişikliğe karşı çıkan mektuplardan çok daha fazla sayıda destekleyen mektuplar aldıklarını” belirtti. Kurallardaki değişikliklerin ayrımcılık içermediğini ve hemcins çiftler açısından men edici bir durum yaratmayacağını, öte yandan sadece karşı cinslerden oluşan bir kategori de oluşturulacağını söyledi. “İnsanlar sadece hemcins çiftlere özel bir kategori olduğunu ama buna karşın sadece karşı cins çiftlere özel bir kategori olmadığı için hoşnutsuz olduklarını belirtiyorlar ve ben bu savın temelsiz olduğunu düşünmüyorum. İki erkeğin fiziksel olarak daha güçlü olduğunu da öne sürüyorlar. Örneğin siz Wimbledon’da karışık çiftler kategorisinde iki kadın tenisçi ile iki erkek tenisçiyi karşı karşıya getirmezsiniz”.

Church ise bu mantığa karşı çıkıyor. “Dans güçle ilgili değildir. Teknikle, pozisyon almayla, dengeyle, sunumla ilgilidir. Fiziksel kuvvetle alakası yoktur” diyor.

Hemcins yarışmacılar sadece erkeklerden oluşan rekabetçi kategoriler oluşturacak kadar yeterli sayıda çift olmadığını öte yandan kuralların değişmesi durumunda en rekabetçi ana akım yarışma kategorilerinin sadece karşı cins çiftlere açık olacağını belirtiyorlar.

Şu anda yarışmalarda partnerlerin farklı cinslerde olması gerektiğine dair bir ibare yok ve birlikte dans eden kadın çiftler uzun zamandır kabul görüyor. Salon dansı sahnesinde en tanınmış hemcins çift muhtemelen Britain’s Got Talent yarışmasının 2012 sezonunda yarı finalist olan ve Sugar Dandies adıyla daha yaygın tanınan evli eşcinsel çift Bradley ve Soren Stauffer-Kruse’dir.

Kural değişikliğine karşı çıkan kampanyayı destekleyen insan hakları aktivisti Peter Tatchell bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar hemcins çift olduğunu ama sayının giderek arttığını söyledi.

“Bu kural değişikliğinin ardında ne yattığını kesin olarak bilmek zor ama hemcins çiftlerin sayısının giderek artmasıyla ve onların günden güne başarı kazanmasıyla bağlantılı gibi görünüyor” dedi ve 2010 Eşitlik Yasası’na göre hemcins dans yasağının yasaya aykırı olabileceğini belirtti.

“Teklif edilen bu yasağın temelinde hemcins dans partnerlerinin katılımından rahatsız olan bazı jüri üyeleri, yarışmacılar ve seyirciler olabileceğinden endişe duyuyoruz.”

Heather Devine da kadın partneri Chrisi Lyons ile Bournemouth’ta yarışacak. Çift şu anda Avrupa büyükler hemcins kadın şampiyonu. İkilinin dansına liderlik eden ve süslü bir kadın kostümü giyen Devine “Berbat ve çok moral bozucu bir durum” dedi. “Her gün prova yapıyoruz, çok para ve zaman harcadık ve kurallar değişirse bunların tümü bir hiç uğruna olacak”.

Öte yandan dansın geleceği açısından da zarar verici bir etkisi olacağından korkuyor. “Toplumun geri kalanı daha kabullenici olurken ve genç nesil çok daha açık ve özgünken dansın diğer yöne doğru gitmesi beni endişelendiriyor.”

* ed.n.-4 Ağustos itibariyle henüz bir açıklama yapılmadı.

Paylaş.

Yanıtla