Milli Kütüphane Artık Dijital

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tiyatroMilli Kütüphane Başkanlığı’nca yeni oluşturulan Güzel Sanatlar Sistemi ile sinemadan tiyatroya, operadan siyasete, eğitimden reklam tarihine kadar pek çok alana dair koleksiyona dijital olarak ulaşılabilecek. Üstelik sistem, istenilen materyalin kopyasının satın alınmasına da imkân sağlıyor.

 Türkiye’nin sinema, tiyatro, opera, gösteri, siyaset, eğitim ve reklam tarihine artık dijital olarak ulaşmak mümkün. Milli Kütüphane Başkanlığı’nca yeni oluşturulan Güzel Sanatlar Sistemi ile kurumun web sayfasına üye olan herkes, Kitap Dışı Materyaller Şube Müdürlüğü’nün yurtiçi ve dışında üretilen kültür sanat ağırlıklı görsel ve işitsel materyallerinin bulunduğu koleksiyonlara çevrimiçi olarak erişebilecek. Şimdilik sadece 20 bine yakın sinema afişinin bulunduğu sistemde, Türkiye’de literatüre giren ressamların tabloları, stratejik değeri olan tarihi haritalar, pullar, kartpostallar gibi çeşitli koleksiyonlar da yakın zamanda araştırmacıların hizmetine sunulacak. Ayrıca sistem, istenilen materyalin kopyasının cüzi bir miktar karşılığında satın alınmasına da olanak sağlayacak.

 Taş plaklar mp3 formatında

Milli Kütüphane Başkanlığı’nın Türk tiyatrosu ve sinemasına dair afiş koleksiyonu; yabancı sinema ve tiyatro afişlerinin yanı sıra ticari, siyasi, tanıtım, eğitim, kongre, konferans gibi türlerde 19 bin 705 afiş ile 1920’lerden günümüze adeta bir köprü kuruyor. Koleksiyonda ilk renkli Türk filmi olan Halıcı Kız’ın yanı sıra, ilk dönem yapımları ve Yeşilçam’ın unutulmaz eserleri de yer alıyor. 11 bin 646 lobi afişle desteklenerek daha zengin bir içeriğe kavuşturulan afiş koleksiyonu ise sanatseverleri bugüne kadar düzenlenen pek çok sergiyle buluşturuyor. Kütüphanenin 1913-1960 yıllarında yerli ve yabancı sanatçı ve orkestralar tarafından seslendirilen taş plaklarının tamamı da dijital ortama kaydedildi. Yaklaşık 5 bin şarkıdan oluşan koleksiyon, kurumun web sayfasına üye olan herkese mp3 formatında sunuluyor. Dijital koleksiyona ulaşmak için: http://guzelsanatlar.mkutup.gov.tr/mk/

 Koleksiyonda, İstiklal Savaşı ve savaş vaziyet planları, şehir imar-iskan planları, Türkiye sınırları açısından gerektiğinde başvurulacak kartografik materyalllerin yanı sıra 1933’ten günümüze kadar basılmış ve yayımlanmış pullar, ilk gün zarfları, kartpostallar, davetiye, broşür, tezhip ve fotoğraflar, Karagöz ve Hacivat gölge oyunundan tiplemelerin tasvirleri, Milli Piyango biletleri, merkez bankası tarafından 1950’li yıllardan günümüze kadar tedavüle sürülen paralar, müzik, film, tez ve grafik içerikli geniş bir CD ve DVD koleksiyonu da yer alıyor.

hürriyet

Paylaş.

Yanıtla