Yedikule Bostanları’nın Yıkımına Karşı “Vişne Bahçesi”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cherry-bannerNew Brooklyn Theater, Yedikule Bostanları’nda Vişne Bahçesi’ni oynayacak. Harvard Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Merkezi ile ortak bir çalışma ile yürütülen Yedikule Bostanları’nda Vişne Bahçesi projesi Courtney Nelson tarafından tasarlandı. Oyunun yönetmenliğini Jonathan Solari üstlendi.

New Brooklyn Theater Anton Çehov’un ünlü oyunu Vişne Bahçesi’nin mekana özel bir yapımını 13 Ağustos’ta başlayarak Tarihi Yedikule Bostanları’nda Türkçe olarak oynayacak. Tanıtım metninde oyunun bir sınıfın iniş diğerinin çıkışı ile atalarından miras kalmış bir mülkün ekonomik sebeplerle el değiştirmesini anlattığını ve yeni bir dönüşüm ve toplum ilişkisi sorusunu ele aldığından, Yedikule bostanlarına uygun bir seçim olduğu; ayrıca oyunun yapımı, sivil toplum kuruluşlarının bu alanın alternatif ve kapsayıcı bir kullanım şekli daha olabileceğini ifade ettikleri bu günlere dek getirildiği belirtiliyor.

Geçen sene Haziran ayında Tarihi Yedikule Bostanları’nı Fatih Belediyesi buldozerlerle yıkmaya ve toprağının bir kısmına moloz dökmeye başlamış ve söz konusu alan protestolara sahne olmuştu. Bostanlar hakkında mücadele yürütmek amacıyla Tarihi Yedikule Bostanları Koruma Girişimi kurulmuştu.

Oyunun her gösterimi sonrasında seyircilerin, oyuncuların, davetli kamu yöneticilerinin, çeşitli grupların temsilcilerinin ve uzmanların yer alacağı söyleşiler planlanıyor. Böylece Yedikule Bostanları ve toplumsal konular hakkında oyunun başını çektiği bir diyalog ortamı yaratılmaya çalışılacak.

Piri Kaymakçıoğlu / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla