Alföldi: Herkes İktidardakilerin Fon Karşılığında Beklediklerini Biliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri/Macar Yönetmen Róbert Alföldi, Orbán Hükümeti’nin Sanata Uyguladığı Sansüre dair: “Herkes iktidardakilerin devlet fonu karşılığında neler beklediğini biliyor” diyor.

Kurier, 28 Mart 2014, Çeviri: Deniz Aydın

58.105.103

Yönetmen Alföldi: “Özgür ve bağımsız bir insan” – Fotoğraf: Alföldi

 46 yaşındaki yönetmen Róbert Alföldi, Macar Ulusal Tiyatrosu’nun başarılı yöneticilerinden biriydi. Orbán Hükümeti’nin baskıları sonucu 2012/2013 tiyatro sezonu sonunda görevinden ayrıldı, zaten öncesinde kendisine karşı sistematik bir cadı avı kampanyası yürütülmüştü. Onun gibi çok sayıda üst düzey yönetmenin ayrılışı tartışmalara neden oldu.

 Alföldi, St. Pölten Bölge Tiyatrosu yöneticisi Bettina Hering’in daveti üzerine burada Attila Bartis’in “Sessizlik”[Die Ruhe] adlı romanından uyarlanan “Annem, Kleopatra”yı [Meine Mutter, Kleopatra] sahneliyor. Oyun, kariyeri komünist otoritenin baskısı sonucu sona eren ve kızı batıya iltica eden bir kadın oyuncuyu ele alıyor.

 Kurier: “Annem, Kleopatra” sert bir hikaye. Bu oyunu Macaristan’da da sahneleyebilecek misiniz?

Róbert Alföldi: Hala oyunu sergileyebileceğim birkaç sahne var ama 10 gün sonraki [6 Nisan] parlamento seçimlerinden sonra belki de olmayacak.

 Macaristan’da sanatta sansür nasıl işliyor?

 Klasik bir sansür yok, ama herkes iktidardakilerin devlet fonu karşılığında neler beklediğini biliyor. Sanatçıların toplumun sorunları veya geçmişle hesaplaşma üzerine konuşmasını istemiyorlar. Aksine, tiyatronun hükümetle aynı pozitif propagandayı uygulamasını, yani giderek daha iyi olduğumuzu lanse etmesini istiyorlar.

 

58.104.748Julia von Sell, bir zamanlar ünlü bir oyuncu olan Rebekka Weér rolünde – Fotoğraf: Sepp Gallauer

 Sanatçılar nasıl tepki veriyor?

 Aynı tiyatrocular gibi. Bazıları adapte olmaktan başka seçenekleri olmadığını düşünüyor ve bunu yapıyor. Aynı zamanda mevcut rejime inanan bazıları da var. Diğerleri de önceden olduğu gibi kendi yollarına gitmeye çalışıyor.

 Avrupa Birliği bu gelişmelere nasıl tepki vermeli?

 Avrupa Birliği daha cesur olmalı çünkü Macar Hükümeti bir kez bile yaptığı şeyi saklamadı. Burada görünür, ölçülebilir ve eleştirilebilir gerçeklerden bahsediyoruz.

 Kendinizi şu an muhalefetin sesi olarak görüyor musunuz?

 Hayır, böyle görmüyorum. Hiçbir politik partiye dahil değilim. Yalnızca özgür, bağımsız bir aydın, düşünen ve düşüncesini ifade eden bir insanım.

Paylaş.

Yanıtla