Ankara DT’den Bir Klasik: Hedda Gabler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

3Mimesis Haber/ Devlet Tiyatroları 2014-2015 Tiyatro Sezonu’nda Norveçli yazar Henrik Ibsen’in klasikleşmiş eseri Hedda Gabler’i 37 yıl sonra yeniden Ankaralılarla buluşturmaya hazırlanıyor. Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı oyun, Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni, rejisör Mustafa Kurt tarafından sahneye konuyor. Oyun, 7 Ekim’de Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde prömiyer yapacak.

Hedda Gabler, dünya prömiyerini yazıldığı yıldan bir yıl sonra Almanya’nın Münih kentinde Königliches Residenz Theater’da 31 Ocak 1891’de yaptı. Hedda Gabler’i Clara Heese oynadı. Bu ilk sahnelenişte olumsuz eleştiriler almış olsa da daha sonraki sahnelenişleriyle uluslararası kabul görmüş; tiyatroda Gerçekçilik akımının, 19. yüzyıl tiyatrosunun ve dünya tiyatrosunun klasiklerinden biri olarak kabul edilmiştir. Ibsen’in Bir Bebek Evi (Nora) eserinden sonra dünyada en çok sahnelenen oyunudur.

Hedda Gabler general olan babasının silahları ve atları ile yetişmiş; güç, soylu yaşam, soylu ölüm gibi değerleri yücelten bir kadındır. Güzeldir, tutkuludur, herkes ona hayrandır. Erkek dünyasında yetişmiş biri olarak kadınsı özellikleri reddeder. Güvence arayışı nedeniyle bir akademisyen olan Yörgen Tesman ile evlenir. Hedda, kendi sınıfından olmayan biriyle yaptığı bu evlilik içinde mutsuz ve sıkışmıştır. Oyunda Hedda Gabler’in kendisi ve yaşadığı toplumla çatışması ile kadının bir birey olarak kendisini gerçekleştirme ve özgürleştirme çabası anlatılır. Bu kadın varoluşunu gerçekleştirebilecek midir? Yoksa kendi kurguladığı oyun tarafından ‘oyun dışı’na mı itilecektir?

Yazan: Henrik İbsen

Çeviren: Tunç Yalman

Rejisör: Mustafa Kurt

Reji Yardımcısı: Gül Gökçe

Mesut Turan

Dramaturg: Şaziye Dağyapan

Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor

Kostüm Tasarımı: Gülümser Erigür

Işık Tasarımı: Yakup Çartık

Sibel Chulliat              – Hedda Gabler

Olcay Kavuzlu           – Yörgen Tesman

Murat Çidamlı            – Eilert Lövborg

Mesut Turan               – Hakim Brack

Seval Ersu                  – Bayan Elvsted

Maral Üner                 – Bayan Julia Tesman

Ayşe Akınsal              – Berta

Paylaş.

Yanıtla