Shakespeare Kütüphanesi 80.000 Resmi Ücretsiz Yayınlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri/ Folger Shakespeare Kütüphanesi arşivindeki 80.00 edebi resmi ücretsiz olarak İnternet’te  paylaşıyor.
William Shakespeare kadar çok sayıda uyarlamaya ve kaynağa ilham kaynağı olmuş bir yazar var mıdır?

Openculture, 20 Ağustos 2014, Çeviri: Mesadet Sözmen

1TheLondonStage 

Ölümünden sonra geçen 400 yılda dünya edebiyatına örnek olmuş, sahnede ve sinemada eserlerinin sayısız değişik versiyonları görülmüştür. Güzel sanatlar ve resim alanında Shakespeare’in görsel anlatımlarıçok sayıda olsa da daha az tartışılmıştır. Küçük bir örnek vermek gerekirse, Richard Altick’in, Paintings from Books [Kitaplardan Resimler] adlı kapsamlıçalışmasında belirttiği üzere İngiliz sanatçılar arasında “ Shakespeare’in tablolarının 1760 ve 1900 yılları arasında kaydı bulunan edebi resimlerin toplam sayısının yaklaşık beşte birini -2300 civarında-oluşturuyor”.

2FolgerMidsummer

Altick’in belgelediği dönemde, hızla yükselen orta sınıf edebi sanat eserlerine yönelik piyasayı canlandırdı. Bu eserler ise “aslına bakılırsa kitapların genişletilmiş haliydi: ve dönemin edebi ve sanatsal zevkini sürekli benimseyen kitap illüstrasyonlarının devamı niteliğinde formlardılar”. Bu çalışmalar – 1824’ten beri en yukarıdaki satirik çalışmalara ilham veren Size Nasıl Geliyorsa [As You Like It]- gibi mizahi illüstrasyonlarve Currier ve Ives’in tarihi belirsiz bir taşbaskısı bulunan yukardaki Bir Yaz Gecesi Rüyası [A Midsummer-Nights Dream] gibi çok daha ciddi tasvirler biçimindeydi. Şimdiyse, Folger Shakespeare Kütüphanesi sayesinde bu resimler ve dijital imaj koleksiyonlarında bulunan daha onbinlercesine artık internet üzerinden erişebilmek mümkün. Ayrıca CC-BY-SA Creative Commons lisansı ile kullanımıücretsiz.

3RichardIIICostume

Koleksiyon Bilgi Hizmetleri Müdürü Erin Blake’in açıkladığı gibi “ esasen Folger’dan olduklarını belirttiğiniz ve yaptığınız her şeyi ücretsiz paylaşarak paylaşım döngüsünü devam ettirdiğiniz sürece Folger dijital imajlarıyla istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz”. Folger’ın etkileyici zengin havuzu “dünyanın en iyi Shakespiryen sanat koleksiyonu” olarak görülüyor. Bu havuzda geleneksel tablolar ve illüstrasyonlar olduğu kadar, tahminen 1870 yılında oynanan 3.Richard’da Edwin Booth’un giydiği yukardaki işlemeli kadife kostüm gibi “19. Yüzyıl Shakespeare prodüksiyonlarında kullanılmış onlarca kostüm ve sahne malzemeleri de bulunuyor. Ayrıca “aralara konulmuş oymalar, el yazmaları ve belirli aktörlere veya prodüksiyonlara ilişkin bordrolar ile dolu ‘ekstra resimli’ kitap taramaları ve fotoğrafları; çok sayıda yadigar, çizgi roman ve Shakespeare veya onun oyunlarıyla alakalı diğer şeyleri” de bulabilirsiniz.

4FolgerFuseli

İllüstrasyonlar ve yadigarlara ek olarak, Folger’da Henry Fuseli, Benjamin West, George Romney, Thomas Nast ve George Gower, Nicholas Hilliard gibi Elizabethyen sanatçılara ait çizimler ve yaklaşım 200 tablo” bulunuyor. (Fuseli’ye ait yukardaki çarpıcı tabloda Macbeth’in üç cadısı kazanlarının etrafında uçuyor.) Folger’ın Shakespiryen sanat koleksiyonu müthiş ve çok çeşitli olsa da, bu sadece onun geniş kapsamlı içeriğinin yalnızca bir parçasını oluşturuyor. Dijital İmajlar Koleksiyonu’nda Agrippa von Nettescheim (Heinrich Cornelius)’a ait aşağıdaki 1532 ciltlik eser gibi antika ciltler de bulabilirsiniz.

5Folger1532Binding

Koleksiyonun 19.yüzyıl baskılara ait devasa arşivi ise istisnai bir ziyafet sunuyor. Hemen aşağıda, Şair’in eserlerinden birindeki ünlüönsözünde “Shakespeare bütün yazarların üstündedir.” diyen 18. yüzyıl ilminin tepesindeki Samuel Johnson’ın baskısı var. Neticede, The Public Domain Review’ın yazdığına göre bu muazzam dijital koleksiyon “birtakım harika materyallerin kullanımı serbest dijital ortak varlıklar olarak paylaşıma sokuluyor.” Folger görselleri Wikimedia Commons’a ücretsiz ve Wikipedia’ya veya başka herhangi bir web sitesine serbest olarak kullanılmak üzere eklemeye başladı bile. Ayrıca, doymak bilmez bir dijital tüketim başarısıyla bu resim hazinesini bitirirseniz, korkmanıza gerek yok. Zaman geçtikçe daha da çok eklemeye devam edecekler.

6FolgerDrJohnson

Paylaş.

Yanıtla