Tiyatro Sanatçısı Mehmet Yurdal Hayatını Kaybetti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

yurdalTiyatro oyuncusu, yönetmeni ve eğitimcisi Mehmet Yurdal geçirdiği kalp krizi sonrası 44 yaşında hayata gözlerini yumdu.

 Tiyatro sanatçısı Mehmet Yurdal, 9 Eylül Salı günü geçirdiği kalp krizi sonucu 44 yaşında hayatını kaybetti.

Çok sayıda tiyatro topluluğunun kurucularından olan Yurdal, sanat yaşamını dönem dönem Antakya, Ankara ve İstanbul’da sürdürdü.

Mehmet Yurdal kimdir?
Mehmet Yurdal 10 Kasım 1970 Yılında Adana-Ceyhan’da dünyaya geldi. Adana meslek lisesinden mezun olduktan sonra 1990’lı yıllarda Antakya Kültür Merkezi Tiyatro Topluluğuna dahil oldu. Aynı yıllarda Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı, Bir Garip Orhan Veli gibi oyunlarda görev aldı. 1992 yılında aynı ekiple yönetmenliğini üstlendiği çocukların rol aldığı “Küçük Prens”i sahneye taşıdı.

1993 yılında Antakya’da “Köşebaşı Oyuncuları” ve “Epik Kültür Sanat Dergisi” kuruluşlarında bulundu üretilen oyunlarda oyuncu ve yönetmen olarak görev aldı. Köşebaşı Oyuncuları olarak Bilgesu Erenus’un yazdığı “Havuç ya da Sopa”, “Arkabahçe” oyunlarını sahneye taşıdı. Brecht’ten uyarlanan “Aslan Asker Şvayk’ın Hitlerle Tarihi Karşılaşması” isimli oyunda hem oyuncu hem de yönetmen olarak görev aldı.

1995’li yıllardan itibaren Ankara’da yaşamaya başladı. Bir müddet Canşenliği Oyuncuları’nda tiyatro çalışmalarını sürdürdü. Aynı yıl DTCF tiyatro tarihi ve teorisi bölümüne girdi.

Tiyatro Hareketi isimli tiyatro grubunun kuruluşunda bulundu. Tiyatro Hareketi o yıllarda ağırlıklı olarak sokak tiyatrosu yaparak çalışmalarını sürdürdü. “Ateş ve Kan”, Bir Sarmal Oyun” bunlardan sadece bir kaçıdır.

Mehmet Yurdal Cervantes’ten Eren Erato mahlasıyla uyarladığı Don Kişot oyununda yer aldı. Bu oyun Ankara ve bir çok il ve ilçelerde sahnelendi. Don Kişot’un bu uyarlamasında Sancho Panza’nın değişimi ve dönüşümü anlatılmaktadır. Oyunda Che, Şarlo gibi isimler kullanılarak insanın kaderinin kendi ellerinde olduğu ve hayatına, çevresine müdahale etmedikçe var olamayacağı anlatılmaktadır.

Mehmet Yurdal, tiyatro bölümünden mezun olduktan sonra tiyatro yaşamını İstanbul’da sürdürürken Ebru Sürmeli ile hayatını birleştirdi ve 7 Eylül 2007 yılında Rüzgar Deniz isimli oğulları dünyaya geldi.

Bir süre sonra oyunculuk hayatını bırakıp, tamamen çocukların ve gençlerin drama ve tiyatro eğitimine adadı yaşamını. Çocuklarla ve gençlerle bir çok oyun sahneledi.

SolPortal

Paylaş.

Yanıtla