Asasız Musa Yarın Vizyonda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

asasiz-musa-yarin-vizyonda0c1fce0b53b574ae6fe3Yazar, Aydın, Demokrasi Sözcüsü ve Aktivist Musa Anter’in yaşamı metafor ve imgelerle sinemada. Yönetmen Aydın Orak’ın ilk uzun metrajlı filmi olan Asasız Musa yarın vizyona giriyor. Kürtlerin Musa Amca’sını anlatan Asasız Musa; Anter’in yaşam öyküsünden yola çıkıp, onu, yaşam biçimini, evrensel barışçıl yaklaşımını Aydın Orak’ın özgün yorumuyla beyaz perdeye taşıyor.

ANTER’İN KENDİ SESİNDEN...

4 yıllık çalışma sürecinin ardından Mardin merkez, Nusaybin, Akarsu ve Musa Anter’in doğduğu köy olan Zivinge’de çekilen filmde Anter’in yaşamını 10 oyuncu canlandırdı. Turgay Tanülkü, Aydın Orak, Selamo, Murat Toprak gibi oyuncuların rol aldığı “Musa Anter” karakterine filmde Şenay Aydın eşlik etti. Filmde Musa Anter’in çocukları Anter Anter, Rahşan Anter ve Dicle Anter de rol aldı. Geniş bir oyuncu kadrosu ile çekilen filmin sonbaharda vizyona girmesi planlanıyor. Filmde karakter devamlılığı oyuncularla değil, karakteri simgeleyen fötr şapka, pardösü ve tahta bavul ile sağlandı. Metafor ve imgelerle anlatılan filmde Anter’in yaşarken kullandığı nesnelere de yer verildi. filmde aynı zamanda Anter’in kendi sesinin yer aldığı bölümler de var.

ANTER İLK KÜRTÇE TİYATRO OYUNUNU YAZAN KİŞİ

Aydın Orak, Anter ailesinin, Anter’in yaşamını tiyatro sahnesine taşıdığında da kendisine destek olduğunu söyledi. Binlerce Kürt’ün yaşamında derin izler bırakan Kürt bilge benzer bir etkiyi Yönetmen Aydın Orak’ın yaşamında da yapmış. Orak’ın babası ve Anter aynı cezaevinde birlikte paylaşmışlar. Orak, kendisini ona yakınlaştıran duyguyu, aynı coğrafyanın insanı olmak, aynı şeylere gülüp, aynı şeylere üzülmekle açıklıyor. Duygusal ve düşünsel anlamda Anter’den çok şey öğrendiğini anlatan Orak, cumhuriyet tarihinde Kürtçe tiyatroyu ilk yazan kişinin Apê Musa olduğunu hatırlatıyor. Onu anlatmayı kendisinin ona ve halklara olan bir borcu gibi gören Orak, “Şimdiye kadar, sinemada, edebiyatta, şiirde, müzikte yeterince değil hiç işlenmediğini biliyorum. Onun hakkının iade edilmediği, yeterince işlenmediğini gördüğüm için, biraz da bu nedenle filmi yaptım. “ diyor.

ORAK, İZLEYİCİLERİN SORULARI YANITLADI

Aydın Orak’ın Musa Anter’i anlattığı “Asasız Musa” filminin ön gösterimi geçtiğimiz gün Beyoğlu Sinemasında gerçekleşti. 80 dakika süren filmin ardından Yönetmen Aydın Orak izleyicinin sorularını yanıtladı. İzleyicilerden gelen filmin akışının ağırlığına yönelik soruya Orak, “Ağırlık bana kişisel olarak bir kusur gibi gelmiyor. Çünkü film metaforlarla anlatılıyor. Kendimi seyirci yerine koyup sahneyi tasarladım. Bir sahnenin, Musa Anter’in yansımasının bendeki uzunluğu ne kadarsa, bana ne kadar geçiyorsa o uzunlukta kullandım. Öte yandan filmi normal bir sinema filmi akışında olmasını da istemedim. Daha çok video art tarzında çektim sahneleri. Her ne kadar sahneler tek başına video art olsa da bir bütünün birer parçaları.” şeklinde cevap verdi.

EVRENSEL

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.