Birleşik Krallık Tiyatrosuna Yatırıma Vergi İndirimi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri/Tiyatrolara yönelik vergi indirimi desteği, ticari yönü kısmen daha az olan projelerin prodüksiyon hazırlık giderlerini de kapsayacak şekilde genişletiliyor.

Guardian, 1 Eylül 2014, Çeviri: Didem Karanfil

 The Scottsboro Boys

Büyük beğeni toplayan müzikal The Scottsboro Boys, Young Vic’ten Batı ucuna naklediliyor. Fotoğraf: Tristram Kenton

Tiyatro prodüktörleri, yeni hükümet desteklerinin yürürlüğe girmesiyle İngiltere şovlarına, ‘Game of Thrones’ [Taht oyunları] dizisinde olduğuna benzer şekilde bir yatırım dalgası olacağını öngörüyorlar.

Oyunlar düşük kazanç sağladıkça bir süredir riskli girişimlerden kaçınan yatırımcılar, hükümet vergi indiriminin film, televizyon ve video oyunları için olduğu gibi canlı performanslar için de canlandırıcı olacağı görüşünde.

Vergi indirimi, ‘Game of Thrones’ dizisinin Britanya’da çekilecek olması gibi gişe başarısı sağlayan dizilerle ilgilenen prodüktörlerin ilgilerini tiyatroya da çekebilecek gibi görünüyor. Kostümden yönetmen ücretine ve konaklamaya kadar uzanabilen prodüksiyon hazırlık masraflarına destek, ticari yönü daha az olan projeler için önemli bir teşvik olacak.

Ödenek, prodüksiyonun hazırlık masraflarının %20’si kadarını karşılayabiliyor. Bu gelişme, yatırımcıların daha riskli projelere girebilmesi konusunda endüstriyi heveslendiriyor.

Young Vic’ten İngiltere’nin Batı ucuna nakledilen büyük beğeni toplayan müzikal The Scottsboro Boys, bu destekten yüksek oranda fayda sağlayacak. Londra’nın merkezindeki Garrick Tiyatro’suna nakil bedeli yaklaşık olarak 1.2 milyon pound. Bu tutara yapılacak destek 120.000 poundu bulacak.

Hukuk firması Harbottle & Lewis’ın ortağı ve desteğin çıkmasında etkisi olan Neil Adleman şöyle diyor: ‘Film, televizyon ve bilgisayar oyunları endüstirisinin finans kaynakları nasıl müşterekse tiyatro prodüktörleri için de aynı diğer sektörler gibi yeni bir oyun alanı doğmuş olacak. Uzun zamandır tiyatro ikinci sınıf vatandaş konumundaydı.’

Londra gişe hasılatı geçen sene %11 artış ile 585 milyon pound rekorunu kırdı. Ancak gelirin çok büyük kısmını The Book of Mormon [Mormon Kitabı] oyunu ya da Dame Helen Mirren gibi star oyuncuların da etkisiyle The Audience [Seyirci] oyunu gibi birkaç büyük oyun oluşturuyordu.

The Scottsboro Boys, gerçek bir hikayeye dayanıyor. Alabama’da 1931 yılında yalan yere tecavüzle suçlanan dokuz siyah gencin hikayesini anlatıyor. Young Vic bilet satışlarının tamamlanmasının ardından oyun, altı Olivier ödül adaylığı ve övgü dolu yazılar aldı, Ekim ayında da Garrick’te sergilenecek. Bazılarının vergi indirimi sayesinde aralarında yer aldığı, birisi de yargıç olan yaklaşık 30 yatırımcı tarafından destekleniyor.

Amerika’da önde gelen bir oyuncu olan Tony ödülleri sahibi prodüktör Catherine Schreiber, desteğin etkisi ile Ingiltere’de daha çok projeye imza atacak. Catherine Schreiber, The Guardian’a bilet satışlarına uygulanan vergi indiriminin geçmişte destek vermekten cayan birçok varlıklı kişinin fikrini değiştirebileceğini belirtti.

‘Çoğu prodüktör geçmişte bu sebeple Londra şovlarına destek veremediğini belirtmişti. Bu gelişme dengeyi sağlayacak’ dedi.

The Scottsboro Boys’un genel müdürü ve ödüllü ‘39 Steps’ [39 Adım] projesinin ardındaki tiyatro prodüksiyon şirketi Fiery Angel’a bağlı Jon Bath, bu vergi desteği öncesinde, potansiyel yatırımcılara tiyatroya yatırım önerdiğinde onların gülerek odadan çıktılarını anlattı. Jon Bath, ‘bu indirimler yatırımcıları yeniden para yatırmaya döndürecek’ dedi.

Ingiltere’de yasayan Amerikan bahçe tasarımcısı Jill Manson, mali destek almış tiyatroların ödeneklerini artırdığından ve bu desteğin kendisini de yatırıma teşvik ettiğinden bahsetti. Jill Manson, destek ‘biraz daha kazanç elde edebilmeyi sağlayacak’ dedi.

Paylaş.

Yanıtla