“On İki Öfkeli Adam” 32 Yıl Sonra Yeniden Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ON İKİ ÖFKELİ ADAM 02Mimesis Haber / Reginald Rose’un 1950’lerde yazdığı sinema ve sahnede bir klasik olmayı başarmış On İki Öfkeli Adam, 32 yıl sonra çağdaş bir rejiyle yeniden seyircinin beğenisine sunuluyor.

İlk olarak 1958 – 1959 sezonunda sahnelenip 1982 – 1983 sezonunda tekrar seyirciyle buluşan oyun Şehir Tiyatroları’nın 100. yılında yeniden sahnede… Arif Akkaya tarafından yönetilen oyunda; Ahmet Özarslan, Ali Gökmen Altuğ, Burteçin Zoga, Enes Mazak, Erkan Akkoyunlu, Gün Koper, Kutay Kırşehirlioğlu, Mehmet Avdan, Metin Çoban, Nihat Alpteki, Rahmi Elhan, Serdar Orçin, Yalçın Avşar rol alıyor.

Reginald Rose’un 1950’lerde kaleme aldığı oyun için Akkaya; Adalet ne demek, suçlu ne demek… On dokuz yaşında bir çocuk mahkemenin tüm öngörüsüyle suçlu mudur, suçsuz mudur? Oyun, 19 yaşında bir çocuk hakkında jürinin kendi sınıfsal refleksleri ile oluşan genel yargılarını ve adalet sisteminin çıkmazlarını gözler önüne sermekte. Bu yanıyla da modern hukuk sistemlerinin bir öz eleştirisini yapmakta olduğunu söyledi.

On İki Öfkeli Adam’dan biri olan A.Gökmen Altuğ ise; Adalet kavramının o yıllardan bu yıllara değişmediğini dile getirerek, oyunun 1950 yılındaki adalet sistemini sorguladığını ancak bugün de toplumumuzda aynı önyargı, öfke ve keskin sert bakış açısının birçok konuda kendini gösterdiğini söyleyerek bu açıdan bakıldığında, günümüze temas eden çok ortak nokta olduğunu belirtti.

Oyunun adalet ve önyargılar üzerine bugünün seyircisine ne söylediği sorusuna ise Serdar Orçin; Bugünün koşullarından baktığımızda basit bir cinayet davası. Ama bunları bir tarafa bıraktığımızda,  insanların bir takım olaylar karşısında verdiği tepkilerin ne olduğu ve ne olabileceği hakkında önyargılarıyla ilgili bir metin. Oyunda çok güzel bir replik var onu paylaşabilirim. Oyunda bir kişi çıkıyor ve bir insanın suçlu olduğuna dair kuşkularım var diyor ve “suçlu değil diyemem ama tam olarak suçlu olduğuyla ilgili kuşkularım var.” diyor. Bu durum tartışılmaya başlanıyor ve o zamanda herkesin düşüncesi, yaklaşımı ortaya çıkıyor.

On İki Öfkeli Adam, 22 Ekim 2014 Çarşamba günü 20:30’da Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi‘nde…

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.