Onur Ünlü: Sansür Diş Ağrısı Gibi Uyardı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft81_mf2506998 Erkan Aktuğ’unun, Onur Ünlü ve Erol Mintaş ile Altın Portakal Festivali ve sansür üzerine yaptığı söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.

51. Antalya Altın Portakal’ın ödüllü yönetmenleri Onur Ünlü (İtirazım Var) ve Erol Mintaş’a (Annemin Şarkısı) sansür tartışmalarının gölgesinde yapılan festivale katılmanın nasıl bir duygu olduğunu ve ödülle ilgili hislerini sorduk.

Bu yıl sansür tartışmalarının gölgesinde başlayan Altın Portakal’da olmak nasıl bir duyguydu?

Onur Ünlü : Sansürün bizi getirdiği noktada net şekilde gördük ki artıkTürkiye sineması için tamamen özerk bir sinema merkezi kaçınılmazdır. Sinemacılar film yapma biçimleri ve seyirciyle ilişkileri hakkındaki bütün kararları, devletin bütün kurumlarından bağımsız olarak kendileri vermeliler. Şu anda önümüzdeki en önemli mesele özerk sinema merkezi meselesidir. Zaten festivalin ödül töreninde de bütün sinemacıları bu konuda ortak çalışmaya davet ettik. Sansür bu konuda bir diş ağrısı gibi bizi bir kere daha uyardı.

Erol Mintaş: Buraya çok karışık duygular içinde geldik. Çünkü birçok arkadaşımız bu tartışmalar sonucunda festivalden geri çekildi. Biz buraya gelirken onların yanında da olduğumuzu belirterek geldik. Diğer taraftan da festivali bu meselenin tartışıldığı bir ortam haline dönüştürmeye çalıştık elimizden geldiğince. Ödül töreninde Onur Ünlü’nün okuduğu metinde açıkladığımız gibi bu sansür sürecini anlatacak bir belgeseli, sansür hakkında 2 tez çalışmasını ve Siyah Bant girişimini maddi olarak destekleyeceğimizi ulusal yarışmadaki 9 filmin yönetmeni ve yapımcıları olarak beyan ettik. Bir de sinemacıların yöneteceği özerk bir sinema merkezinin kurulması için bütün herkesi bizle beraber çalışmaya davet ettik. Bütün bu sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Kazandığınız ödüllerle ilgili neler hissediyorsunuz?

Onur Ünlü: Bu senenin filmleri, herkesin söylediği gibi çok sıkı filmlerdi. Her dalın en az üçer dörder adayı vardı. Yani yönetmen ödülünü birçok başka arkadaşım da rahatlıkla alabilirdi. Ama jürinin tercihi bu yönde olmuş. Ne diyeyim, sağolsunlar…

Erol Mintaş: Bizim için çok sürpriz oldu. Özellikle filmin sadece açılış sahnesinde oynayan Aziz Çapkurt’un yardımcı erkek oyuncu ödülü alması çok şaşırtıcı oldu benim için. Jürinin bu ince bakışını takdir ettim. Böyle birçok iyi filmle yarışıp kazanmak ayrıca çok mutlu etti hepimizi. Filmin 14 Kasım’da vizyona girmesinden hemen önce ödüllerle ‘Annemin Şarkısı’nın adının duyulması umarım vizyonda da sürprizlerle bize geri döner.

Radikal

Paylaş.

Yanıtla