‘Sansür Kararı Geri Alınmalı’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

528fda9fd6cd2a01_636x350CHP Genel Başkan yardımcısı Karakaş, sanatta yaşanan sansür olaylarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Karakaş, “Alabildiğine özgürlük konuşmalarının yapıldığı bir ortamda sansür ve yasaklamalar birbirini izlemektedir. Sansür ve yasaklama kararları geri alınmalı, sanat özgür ve özerk olmalıdır” dedi.

“AKP zihniyeti sanata sansür uygulamaya ve sanat eserlerinin halkla buluşmasını engellemeye devam ediyor” diyen Karakaş yazılı açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan yardımcısı Ercan Karakaş’ın yazılı açıklaması şöyle;

“Geçtiğimiz günlerde Samsun Sanat Tiyatrosu’nun Edirne’de sahnelemek istediği oyuna sansür uygulandı. Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki salonu tahsis etmeyerek oyunun halkla buluşmasını engelledi.

Aynı şekilde Antalya Film Festivali’nde yarışacak olan “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” adlı belgesel filme de sansür uygulandı. Daha önce birçok festivalde gösterilen belgesel, festival yönetimi tarafından gösterim dışı bırakıldı. Oysa ön jüri belgeseli yarışmaya değer bulmuştu. Buna rağmen belgeselin gösterimi yasaklandı.

Her iki olayda da bahane oyunlarda “gezi eylemleri”nin konu ediliyor olması olarak gösterildi. Festival yönetimi ayrıca belgeselde Türk Ceza Kanunu’na göre hakaret suçu işlendiğini ileri sürdü. Oysa bir fiilin suç oluşturup oluşturmadığına karar verme görev ve yetkisi yalnızca yargınındır.

Festival yönetimi kendisini yargı yerine koyarak, bir filmde Türk Ceza Kanunu’na aykırılık tespiti yapamaz ve bir filmin gösterimini yasaklayamaz. Festival yönetiminin Türk Ceza Kanunu kapsamında yerindelik denetimi yapma hakkı bulunmamaktadır. Bu açıkça sansürdür.

“Alabildiğine özgürlük” konuşmalarının yapıldığı bir ortamda, yapılanlar alabildiğine sansür ve yasaklamadır.

Sansürün her türlüsüne karşıyız. Bu kararlar geri alınmalıdır. Sanat özgür ve özerk olmalıdır. “

Gerçek Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.