TEB Başkanı Akmen: Sanatçım Uyan Artık

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tebMimesis Haber / Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdür Vekili Mustafa Kurt’un İstanbul’da sahnelenen “Güneş Batarken Bile Büyük” oyununun özgün metninde küfürlü ve erotik ifadeler bulunduğu gerekçesiyle sansürlenmesine tepki göstererek istifa etmesi üzerine, yazılı bir açıklama yaptı. Siyasi iktidarın sanat düşmanlığının artık iyiden iyiye çığırından çıktığını öne süren Üstün Akmen: “Bunlar ne sanıyor? Hangi baskı dönemi ilelebet sürdü ki? Hangi diktatörü bugün iyilikle yâd ediyoruz” diye sordu.

Üstün Akmen, hayli sert açıklamasında: “Karşımızda ‘Asla sansür uygulamıyoruz’’, ‘DT nin repertuarına katiyen karışmıyoruz’, ‘Nereden çıkartıyorlar, söylendiği gibi öyle beş kişilik bir repertuar inceleme kurulu falan yok’, ‘TÜSAK taslağında kastedilenin provasını yaptığımızı da kim söylemiş’, ‘Kim demiş sistemi bozacak müdahalelerde bulunuyoruz diye’ ve benzeri türde konuşabilme cesareti olan bir Kültür Bakanı yok. Elinde balta kültürü doğrayan bir ormancı var” dedi.

Bakanlığın, konuya derhal açıklama getirmesi zorunluluğunu hatırlatan Akmen, sözlerini: “Bunlar gerçekten de umudun düşmanı; akarsuyun, meyve çağında ağacın, serpilip gelişen hayatın düşmanı. Bunlar güzelliğin düşmanı. Sanatçım uyan artık” sözleriyle bitirdi.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.