Yeni Tiyatro Sezonu..

Pinterest LinkedIn Tumblr +

hincal[Hıncal Uluç’un Sabah’ta yayınlanan köşe yazısının bir kısmını paylaşıyoruz.]

Yeni tiyatro sezonunu da, çok sevdiğim Gencay Gürün’ün Tiyatro İstanbul’unda açtım ve “İstibdat Kumpanyası” adlı, müzikli, danslı komediyi izledim.

Genç yazar Uğur Saatçi, şirin bir çıkış noktası yakalamış..

Osmanlı’nın 33 yıl süren bir İstibdat Devri var.. Hani Ulu Hakan/ Kızıl Hakan tartışması yapılan Abdülhamit Devri.. Padişah’ın burnu fevkalade büyük olduğu için “Burun” demek, doğrudan Padişah’a atıf sayıldığından jurnalcılar hemen kalem kağıda (O zaman divit tabii) sarılıyorlar ya..

İşte tam o devrin göbeğinde, hem de Saray Tiyatrosu’na, Fransa’dan, İstanbul göçmeni Samuel Efendi davet ediliyor. Bir oyun sahneye koyması için.. Seçilen oyun Cyrano de Bergerac!.. Yani tüm yüzünü örtecek kadar koca burunlu şövalye..
Oyunun nerdeyse tamamı bu burun üzerine kurulu..

Saatçi’nin komedi unsuru da bu işte..

Oyunun yazarı gibi, yönetmeni Barış Erdenk de, İzmir 9 Eylül Üniversitesi mezunu.. Müzikler Engin Bayrak/ Enes Kutu imzası taşıyor. Danslar gene 9 Eylül Tiyatro Bölümü Başkanı Sibel Erdenk’ten..

Müzikler de hoş.. Mastika, Horon, Sirtaki havalı danslar da..

Oyunculuk.. İşte orası asıl, birinci sınıf.. Levent Üzümcü, Samuel efendide ve oyun içindeki oyunda, Cyrano rolünde sık sık alkışlarla kesilen bir kompozisyon sunuyor. Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan konuk oyuncu Sabri Özmener de.. Ötekiler hemen ilk defa izlediğim gençler.. Güldür Güldür ekibindelermiş. Televizyon özürlü olduğum için bilmiyorum.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.