Ankara İçin Tiyatro Vakti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2803[Evrensel’den Elif Ekin SALTIK’ın bu sene 18. düzenlenen Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalini konu alan haberini yayınlıyoruz.] Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat İçin Vakıfın (TAKSAV) 18 yıldır sürdürdüğü Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nin 19.’su tiyatroseverler tarafından heyecanla bekleniyor. TAKSAV Temsilcisi Abdullah Kahraman’ın festivalle ilgili verdiği bilgilere göre; Devlet Tiyatroları ile Kültür ve Turizm Bakanlığının da destek verdiği festivalde dünyadan ve Türkiye’den birçok tiyatro ekibi yer alıyor. festival bugün başlayacak ve 30 Kasım’a kadar devam edecek. Büyük küçük demeden bu zamana kadar hiç tiyatroya gitmemiş insanları tiyatroyla tanıştıran bu proje ile de insanların sanatın farkına varması sağlanacak. Tiyatro festivali ile ilgili sorularımızı TAKSAV Temsilcisi Abdullah Kahraman yanıtladı.

68 Oyun 57 Tiyatro Ekibi Festivalde Yer Alacak 

Festivalin bu seneki programında neler olduğuna dair bilgiler veren Abdullah Kahraman toplamda 68 oyunun sergileneceği ve 57 topluluğun festivalde yer alacağını ifade etti. Festival için dünyadan 30’un üzerinde başvuru olduğunu belirten Kahraman, “Sadece Gürcistan, İran, Rusya ve Kanada’dan dört grup katılıyor. 5 çocuk oyunu, iki gün boyunca Ankara sokaklarında oynanacak 2 sokak oyunu, 4 üniversite, 34 amatör-özel, 8 belediye ve 2 Kürtçe oyunumuz var” diye konuştu. Kahraman oyunları Devlet Tiyatroları sahnelerinde ve özel tiyatroların sahnelerinde sergilediklerini dile getirerek bu yıl da sosyal sorumluluk projesi gereği hiç tiyatro izlememiş insanların okullardan ya da evlerinden alınıp tekrar okullara ya da evlerine bırakılacağını aktardı.

‘Sanatta Baskı Kabul Edilemez’

Sanatın birçok alanında olduğu gibi tiyatro alanında da yaşanan baskı ve sansür olaylarının akıl almaz bir şey olduğuna işaret eden Kahraman “Bu baskılara direnen ve yılmadan devam eden çokça tiyatro emekçisi var. Biz kendi oyunlarımızda bu zamana kadar hiçbir sansür kabul etmedik. Bundan sonra da etmeyiz. Bizim açımızdan tiyatrocu özgürdür ve sanatını özgürce sanatseverlerle buluşturabilir. İster farklı dillerden olsun (ki Kürtçe oyunlarla ilgili tepkiler de aldık) ister Türkçe olsun sanatçı hiçbir baskı kabul etmeden sanat yapmalıdır” dedi.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.