Asırlık “Halaydan Kız Kaçırma” Geleneği Yeniden Canlanıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tiyatro[Gani Cihan Eser’in Radikal’de yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.]

Diyarbakır’ın Dicle ilçesine bağlı köylerde yaklaşık bir asırdır düğünlerde davetliler, canlandırılan “halaydan kız kaçırma” skeciyle eğleniyor – Çavlı köyü muhtarı Yakut: “Kaybolmaya yüz tutmuş gelenekler son yıllarda çözüm süreciyle yeniden yapılmaya başlandı”

Çözüm süreciyle çatışma yerine davul zurna sesinin duyulduğu Dicle ilçesine bağlı köylerde, 3 gün süren düğün törenleri renkli görüntülere sahne oluyor.

Köy meydanında, yöresel kıyafetli gençlerin kol kola oynadığı ve değişik halk oyunları motiflerinin sergilendiği düğün törenlerinin son gününde canlandırılan skeçte “halaydan kız kaçırma” geleneği trajikomik bir şekilde anlatılıyor.

Biri kadın kıyafeti, diğerleri de koyun yününden takma sakal takan 3 genç, ellerinde sopayla geldikleri düğün alanında asırlık geleneği canlandırıyor.

Senaryoya göre, kadın kıyafeti giyen oyuncu ile dolaşan, biri ağabeyini, diğeri de babasını canlandıran eli sopalı 2 kişi, kız kaçırma girişiminde bulunan erkekleri engellemeye çalışır.

Oyun gereği, yaşanan bir kargaşa sırasında kaçırılan genç kızı aramaya başlayan ailesi, kızın geri dönmesinin ardından, eylemi gerçekleştiren kişiyi bulup, sorunu köyün ileri gelenleriyle yapılan görüşme sonrasında çözer.

Yıllarca köy meydanında yapılan her düğünde davetlilerin vazgeçilmez eğlencesi olan “halaydan kız kaçırma” geleneği bu şekilde yaşatılmaya çalışılıyor.

Yaşanan çözüm süreciyle bölgede huzurun hakim olduğunu anlatan Yakut, “Kaybolmaya yüz tutmuş gelenekler son yıllarda çözüm süreciyle yeniden yapılmaya başlandı. Süreçle birlikte yöre insanı rahatladı. ‘Kalık’ diye bilinen ve halaydan kız kaçırmanın canlandırıldığı tiyatro gençlerin doğaçlamasıyla oynanır. Davetliler oyun sonunda, gençleri ödüllendirir” diye konuştu.

Yakut, söz konusu oyunu izlemek için Diyarbakır’dan ve çevre köylerden çok sayıda kişinin köye geldiğini anlattı.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.