Darülbedayi’nin 100. Yılında Çürük Temel

Pinterest LinkedIn Tumblr +

curuk temel

Mimesis Haber / İBB Şehir Tiyatroları’nın kökenini oluşturan Darülbedayi’nin kuruluşunun 100. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu etkinliklerin en anlamlı olanlarından biri dün akşam Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirildi.  Darülbedayi’de sahnelenmiş ilk oyun olan Çürük Temel’in yeniden yorumlanmış hali seyirciyle buluştu.  Engin Alkan tarafından sahneye taşınan bu yeni versiyonun galası kalabalık ve coşkulu bir seyirci topluluğu ile gerçekleşti. Oyunun başlangıcında oyunun ilk kadrosunun isimleri sayıldı ve saygıyla anıldı. Oyunun finalinde ise kadroda bulunan oyuncuların yüzlerine tuttukları masklara Darülbedayi’nin belli başlı oyuncularının görüntüleri yansıtıldı. Oyun tamamlandıktan sonra oyunun yönetmeni Engin Alkan ve Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu kısa birer konuşma yaptılar.

Emile Fabre’nin yazdığı Hüseyin Suat Yalçın’ın uyarladığı ve kendi zamanı için ileri bir örnek sayılabilecek olan Çürük Temel yüz yıl önce şu kadroyla sahneye taşınmış: Kınar Hanım, Eliza Binemeciyan, Sara Mannik, Rosa Felekyan, Muhsin Ertuğrul, Nurettin Şefkati, Ahmet Muvahhit.

curuk temel eski

İBBŞT’nin kendi sitesinde oyun hakkında şöyle bir açıklama var: Oyun, iflas etmekte olan bir fabrikanın ekseninde bir diğerinin hakkını hiçe sayıp kendi hakkını diğerlerine dayatan uzlaşmaz aile bireylerinin çatışkılarını modern bir tragedya formunda seyirciye sunuyor.

Oyunu yöneten ve güncel bir rejiyle bugünün seyircisine taşıyan Engin Alkan oyun hakkında şunları söylüyor: “Metni okuduğumda çok ilginç, yüz yıl öncesinden bugüne söyleyecek sözü olan bir oyunla karşı karşıya olduğumu fark ettim. Ancak bugüne kıyasla hantal bir üslupla yazılan metnin günümüz seyircisine yüz yıl öteden sözünü ulaştırabilmesi gerekiyordu. Bunun için öncelikle metnin izlekleri arasında bir önem sıralaması yaptım. (…)”

Oyunun künyesi şöyle:

Yazan: Emile Fabre

Uyarlayan: Hüseyin Suat Yalçın

Günümüz Türkçesine Aktaran: Sezai Gülşen, Doğan Yavaş

Yöneten: Engin Alkan

Dramaturgi: Sinem Özlek

Sahne ve Işık Tasarımı: Cem Yılmazer

Kostüm Tasarımı: Duygu Türkekul

Müzik: Selim Atakan

Efekt: Özgür Yaşar İşler

Oyuncular: Dolunay Pircioğlu, Mert Tanık, Mustafa Barış Koçkar, Nurdan Gür, Oya Palay, Samet Hafızoğlu, Yeşim Koçak.

Darülbedayi’nin 100. yıl kutlamaları çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Cüneyt Yalaz / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla