İvmelendirilmiş Sanat-Bilim Karışımı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri/ Dünyanın en büyük parçacık laboratuarı olan CERN’den son yıllarda çıkan tek çalışma Higgs bozonu üzerine yapılan araştırma değil.

New York Times, 25 Eylül 2014, Çeviri: Cüneyt Yalaz

28GUIDE6-master675

2011’de kuruluş, Cenova’nın banliyösündeki kampüsünde fizikçiler ile sanatçılar arasındaki işbirliğini desteklemek amacıyla, Collide@CERN [Çarpış@CERN] adlı yeni bir program ilan etti. Bu yaratıcı misafir sanatçı programına ilk kabul edilenler İsveçli koreograf Gilles Jobin ile Alman görsel sanatçısı Julius von Bismarck oldu; bu iki sanatçı araştırmalarını “Quantum” adlı çalışmayı ortaya çıkarmak için bir araya getirdiler.

Bu melez çalışma –kısmen dans, kısmen akkor lambası enstalasyonu– ABD prömiyerini Brooklyn Academy of Music’in [Brooklyn Müzik Akademisi’nin] Next Wave Festivali’nde yaptı. Bu çalışma Fransız kuruluş Alliance Française’in “Crossig the Line” [Çizgiyi Geçmek] Festivali’nin ortaklığıyla sahneleniyor. Atom-altı parçacıkların davranışlarını gözle görülür biçimlere dönüştürme fikrine dayanan “Quantum” çalışması göremediğimiz bir alemden optik olarak son derece çarpıcı şeyleri açığa çıkarıyor. Carla Scaletti’nin ses yapıtı çatırdayıp vızıldadıkça, tepeden sarkan lambalar altı dansçının üzerinde, onların hareketleriyle uyumlu bir biçimde çalkalanıyor.

 

Paylaş.

Yanıtla