Krapp’ın Doğum Günü İstanbul’da Kutlanıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tiyatroDünyaca ünlü İrlandalı tiyatro yazarı Samuel Beckett’in 1958 yılında yazdığı tek kişilik oyunu ‘Krapp’ın Son Bandı’ ‘Teyba Dawi a Krapp’  adıyla TiyArtro Topluluğu’nun sahnelediği ilk oyunu. 6 Ekim 2014 tarihinde eserin dünya prömiyeri Uluslar arası Tiflis Tiyatro Festivali’nde kapsamında Kote Marjanişvili Devlet Drama Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. “Krapp’ın Son Bandı-Teyba Dawi a Krapp”1 Kasım 2014 Cumartesi günü Şermola Performans Sahne’de saat 20.00’de ilk defa İstanbul seyircisiyle buluştu.

Tiyatro eleştirmenleri ve uluslar arası kültür sanat dünyası tarafından beğeniyle karşılanan oyun Tiflis’teki başarısı nedeniyle 34. UNESCO ITI (Uluslar arası Tiyatro Enstitüsü) Dünya Kongresinde Ermenistan’nın başkenti Erivan’a davet edilen ve kongre süresince gösterim yapan ilk yabancı topluluk oldu. 19 Kasım 2014’te Ermenistan Tiyatro Çalışanları Birliğinin Tiyatrosu’nda ITI yönetim kurulu üyeleri ve de  dünya tiyatro otoritelerinden tam not alan performans çeşitli festivallere ve ülkelere davet edildi.

57 SENE SONRA KÜRTÇE BECKETT

Dünyada ilk kez Kürtçe yorumlanan “Krapp’ın Son Bandı” adlı oyununu TiyArtro Topluluğu Harold Pinter ve Mehmet Uzun’a ithaf ediyor. Esparanto dahil olmak üzere dünyanın çok sayıda dilinde oynanan Beckett oyunları ilk defa Kürtçe olarak yorumlanıyor.Hilmi Demirer’in Kürtçe’ye kazandırdığı oyunun yapımını ve sanat tasarımını Genco Demirer,rejisini Emre Erdem, müzikleriniKristopher Fischer, koreografisini ise Gökmen Kasabalı üstleniyor. Kürtçe Krapp’ı Hilmi Demirer özgün bir bakış açısıyla yorumluyor.

PEN BAŞKANINDAN KUTLAMA MESAJI

Royal Court Tiyatrosu’nda 1958’de ilk defa Donald McWhinne’nin yönetip, Patrick Magee’nin baş rollerini üstlendiği oyun 38 defa sahneleniyor. 57 sonra Kürtçe konuşan Krapp’ın doğum gününde ise bu anlamlı güne dair duygu ve düşüncelerini Türkiye Pen Başkanı, Pen Club Dünya Yönetim Kurulu üyesi Tarık Günersel 28 Kasım 2014 günü saat 20.30’da Şermola Performans’da belirtecek.

İletişim:

www.tiyARTro.com

Adres:

İstiklal cd. İmam Adnan-Nane sk. no:5 kat:2 Beyoğlu İstanbul

(İstiklal caddesinden İmam Adnan sokağa girince soldan ikinci sokak, ikinci bina.)

Paylaş.

Yanıtla