Metroda Dans: İran’da Yasaklara Meydan Okuyan Kadın

Pinterest LinkedIn Tumblr +

141128125406_iranli_kadin_dans_640x360_fb_nocreditToplum içinde dansetmenin yasak olduğu İran’da bir kadın bu yasağı protesto için metroda dansederek, görüntülerini sosyal medyada paylaştı.

Facebook’ta İran’da kadınlara uygulanan kıyafet kısıtlamalarının protesto edildiği “Benim Kaçamak Özgürlüğüm” adlı sayfaya yüklenen video, şu ana dek bir milyondan fazla kez izlendi.

Görüntülerde kadının başörtüsü de dansederken zaman zaman düşüyor, ancak genç kadın aldırış etmeden İngiliz grup Little Mix’in Salute adlı şarkısında dansetmeye devam ediyor.

Ülkede kamuya açık alanlarda kadınlar başörtüsü takmak zorunda.

Videoda dikkat çekici bir diğer unsur da vagonda sadece kadınların olması. İran’da metronun bazı vagonlarına sadece kadın yolcular binebiliyor.

Videonun bu vagonlardan birinde mi çekildiği ise bilinmiyor.

Yolculardan birinin eleştirel bir şekilde “Şimdi de moda bu” dediği duyuluyor, ancak sosyal medyadaki tepkiler bunun tam tersi.

Kadının dans motiflerini beğenmeyen yorumlar olsa da yaptığı bu protesto, videoyu izleyelerin çoğu tarafından takdirle karşılanmışa benziyor.

Bu, İran’da yasaklara meydan okuyan videoların ilk örneği değil.

Mayıs ayında, üç erkek ve başları açık üç kadın, Pharrell Williams’ın Happy şarkısına dans klibi çekip internette paylaşınca, gözaltına alınmıştı.

Gençlere bir yıla kadar hapis ve 91 kırbaç cezası verilmiş, ancak cezaları üç yıl ertelenmişti.

BBC Türkçe

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.