Sanatçılardan Sınırdaki Saldırıya Açıklama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ferhattuncÖzgür Sanat Girişimi üyesi sanatçıların Suruç’a yaptığı destek ziyareti sırasında askerlerce yapılan müdahalede 2’si sanatçı 4 kişi yaralandı. Gaz bombalarının ve gerçek mermilerin kullanıldığı saldırıda sınırın Kobane tarafında bulunan Kader Ortakaya başından vurularak yaşamını yitirdi.

Saldırıya ilişkin tanıklığını anlatan Sanatçı Ferhat Tunç, “Türk basını Ortakaya’nın IŞİD çatışmasında vurulduğunu söylüyor. Ancak biz oradaydık, bir çatışma söz konusu değildi. Türk askerleri Kader’ i arkadan kahpece vurdu. Biz devlet eliyle işlenmiş bu katliamın tanığıyız” dedi.

Arlarında Ferhat Tunç, Pınar Aydınlar, Ebru Şahin, MKM sanatçıları ve çeşitli çevrelerden oluşan Özgür Sanat Girişimi, Suruç sınırında sanatçılara ve halka yapılan saldırılarla ile ilgili izlenimlerini İHD İstanbul Şube binasında yaptığı basın toplantısıyla paylaştı. Toplantıda ilk olarak söz alan Pınar Aydınlar, “Biz sanatçılar olarak halkımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek zorundayız” dedi. Aydınlar, katliamlara karşı sınır hattında nöbet tutan halka devletin zulüm uyguladığını belirterek, “Biz sanatçılar olarak halkımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirerek dün olduğu gibi bugün de ve yarında tanıklık borcumuzu yerine getirmek zorundayız” dedi.

‘AKP’nin yardımları propaganda amaçlı iddiadan ibaret’

Aydınlar’ ın ardından söz alan Grup Emeğe Ezgi sanatçısı Ebru Şahin ise Kobanê sınırındaki nöbet eylemlerine destek vermek amaçlı Suruç’ a gittiklerini ancak sürekli askerler tarafından engellenmek istendiklerini söyledi. AKP hükümetinin sürekli propaganda amaçlı “Suruç’ a yerleşen yurttaşlara yardım ettiğini” iddia ettiğini söyleyen Şahin, “Suruç’ ta AFAD sadece 6 bin kişiyi kapsayan bir çalışma yürütüyor ve orada bulunan bütün yükü DBP belediyeleri üstlenmiş durumdadır” ifadelerini kullandı.

‘Anlamak için oraya gitmek gerekir’

Şahin’ in ardından konuşan MKM sanatçısı Serhat Kural, Suruç’ ta çok zor şartlar altında bir örgütlenme olduğunu ve orada yaptıkları müziklerle yurttaşlara destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Kobanê direnişini ve orda nöbet tutan yurttaşları anlamanın tek yolunun Suruç’ a gitmek olduğuna dikkat çeken Kural, “Ben bir Kürt olarak oraya gitmeden önce orayı bu kadar iyi anlamamıştım” dedi.

‘Bulunduğumuz alana gaz bombaları yağmaya başladı’

Toplantıda en son konuşan Sanatçı Ferhat Tunç ise, Kobanê sınırının sıfır noktasında bulunan Boydê Köyü’nde oluşturmak istedikleri, “insan zinciri”nin askerler tarafından engellendiğini belirterek, “Bizde insan zincirimizin engellenmesine karşılık bir basın açıklaması yapmak istedik” dedi. Açıklama yaptıkları sırada kendilerinden 200 metre ilerde 60 kişilik bir grubun Kobanê’ ye doğru koşar adımlarla geçtiğini söyleyen Tunç, “Bir anda silah sesleri duymaya başladık ve bulunduğumuz alana gaz bombaları yağmaya başladı” diye konuştu. Kobanê’ ye geçmek isteyen grubun içinde bulunan Kader Ortakaya’nın askerlerce açılan ateş sonucu katledildiğini söyleyen Tunç, “Türk basını Ortakaya’nın IŞİD çatışmasında vurulduğunu söylüyor. Ancak biz ordaydık, bir çatışma söz konusu değildi. Türk askerleri Kader’ i arkadan kahpece vurdu. Biz devlet eliyle işlenmiş bu katliamın tanığıyız” diye konuştuvurularak yaşamını yitirdi.

DİHA

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.