Bir ‘Yabancı’nın Hikayesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

afisGezici tiyatro topluluğu Kri Sahne Fransız yazar Bernard-Marie Koltes’in tek kişilik oyunu ‘Ormanlardan Hemen Önceki Gece’yi yeniden sahneye uyarladı.

Ankara çıkışlı gezici tiyatro topluluğu Kri Sahne önceki akşam Moda Sahnesi’nde ‘Ormanlardan Hemen Önceki Gece’ adlı Oyunlarının İstanbul’daki ilk gösterimini gerçekleştirdi. Fransız yazar Bernard- Marie Koltes’in 1960’lı yıllarda yazdığı ve ilk kez 1977’de Fransa’da Avignon Festivali’nde sahnelenen oyun, Türkçe’ye Ayberk Ekay tarafından çevrilmiş, Barış Yurtsever tarafından da yönetilmiş ve oynanmış.

1989’da AIDS yüzünden ölen Koltes’in tek kişilik oyunu ‘Ormanlardan Hemen Önceki Gece’, yaşamı boyunca yazdığı en önemli metinlerden biri. Oyun, sokakta yaşayan ‘yabancı’ denilen, ismi dahi olmayan evsiz bir adamın oldukça uzun ve kesintisiz bir monoloğundan oluşuyor.

Oyunu sahneye uyarlayan ve ‘yabancı’ karakterini canlandıran Barış Yurtsever, oyunla ilgili olarak, “Oynadığım karakter ‘yabancı’ toplumu içselleştirememiş, sadece kendi benliğini kovalayan onu da bulamayan karmaşanın içinde sıkışmış bir karakter. Bir umut vaad etmiyor topluma ama kendine dair bir umudu var. Toplumdaki bu yalnızlaştırma durumu beni dünyada en rahatsız eden durum. Koltes’in ironik sözleri, onun baktığı pencereden bir oyun sahnelemek fikri beni çok heyecanlandırdı. Seyirci sokakta gördüğü başını çevirdiği durumlara bu oyunda bakmak zorunda kalıyor” diyor. Yurtsever yazarın metni hazırladığı dönemle ilgili olarak ise, “Koltes herhangi bir toplum değil, insanoğluna dair fikri olan biri. Bu metni uzun bir uyuşturucu tedavisi gördüğü bir dönemin sonunda yazmış. Buradan kendisiyle ilgili de bir bağ kurulabilir” diyor.

25 Aralık’ta sahnede
Umut Aşkın Toğar, Berrak Atlı, Zeynep Temel, Hakan Can Kargidanoğlu, Ömer Abat ve Barış Yurtsever’den oluşan KriSahne’nin, gelecekteki oyunları farklı yönlere işaret eden edebi metinler arasından seçilecek. “Ormanlardan Hemen Önceki Gece’ 25 Aralık’ta Ankara Sanat Tiyatrosu’nda, ocakta ise yeniden İstanbul’da Moda Sahnesi’nde sahnelenecek.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.