Sanat Her Zaman Muhaliftir

Pinterest LinkedIn Tumblr +

hakan gerçekMimesis Haber / Tiyatrogerçek’in kurucusu Hakan Gerçek’le özel tiyatrolara devlet yardımı ve mevcut kültür politikaları hakkında görüştük.

 

Geçtiğimiz günlerde Kültür Bakanlığı’nın bu sezon yardım yapacağı tiyatro gruplarının listesi açıklandı. Tiyatrogerçek geçtiğimiz yıllarda yardım alan gruplar arasında yer alıyordu. Fakat bu yılki listede yer almıyor, neden?

Bu sezon başvuru yapmadık; o nedenle listede yer almıyoruz.

Peki özel tiyatrolara devlet yardımı konusunda veya genel olarak Türkiye’de şu anda mevcut kültür politikalarına dair ne düşünüyorsunuz? 

Ülkemizde bir “kültür politikası”nın var olduğuna inanmıyorum. Hele tiyatro, opera, bale gibi sanat dallarına hiç özen gösterilmediğini düşünüyorum. Bir konuda fikriniz varsa o konuda bir politika oluşturabilirsiniz. Sadece kendi pencerenizden, kendi görebildiğiniz kadar, başkalarının düşüncelerine özen göstermeden; bu konuda çalışan akademisyenlerden, ustalardan fikir almadan, kültür politikası izleyemezsiniz.

Aynı şekilde özel tiyatrolara yapılan yardım kurulunda da yine üyelerin çoğunluğu bürokratlardan oluşmaktadır. Burada da yine sanatı bilen, anlayan, emek harcayan kişiler olmalıdır. Ülkemizde çok değerli sanatçılar ve akademisyenler var. Onlardan yararlanmak yerine “her şeyi ben bilirim” mantığıyla davranmak hatadır. Üstelik de hiç öğrenmeye bile çaba göstermediğiniz bir konuda… Ülkemizde pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da kirlenmeler olmuştur. Hatta, edebiyatçılara yapılan yardımda kimlerin yardım aldığı, açıklanmamıştır. Oysa kamuoyuna açıklanmalıdır.

Peki devlet-tiyatro ilişkisi sizce nasıl olmalı; mesela TÜSAK tasarısı var son dönemde tartşılan?

TÜSAK tasarısı bu nedenlerden dolayı bana çok anlamsız gelmekte. Oluşturulan kurullarda hükümeti temsil eden üyeler çoğunlukta. Böyle olunca da sizi yöneten hükümetin kültür politikasına uymak zorunda kalıyorsunuz. İzlenecek yöntem hükümetlerin istediklerini yapan sanat eserleri yaratmak değil, özgür, insandan yana, evrensel olanı yakalayabilmektir.

Devlet ve şehir tiyatroları ülkemizde tiyatro geleneği kuran ve yaygınlaştıran kurumlardır. Elbette kurumlar içinde revizyona gidilmelidir. Ama kurumları toptan yok etmeye çalışmak, bu ülkede tiyatro yapılmasın demektir. Devlet ve belediye tiyatroları elbette olmalıdır.  Gelişmiş ülkelerde de vardır. fakat bu kurumlar o anki hükümetlerin yönetimi altında olmamalı, repertuvarlarını bağımsız seçebilen tiyatrolar olmalıdır.

Sanat her zaman muhaliftir, bu unutulmamalı…

Sezin Gündoğan / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla