İki Tiyatrocu Hapiste

Pinterest LinkedIn Tumblr +

patiwatBBC’nin haberine göre, Tayland’da iki öğrenci, 23 yaşındaki Patiwat Saraiyaem ve 25 yaşındaki Pornthip Munkong, Kraliyet Ailesi’ni koruyan yasalar gereği, suçlu bulunmaları halinde 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. İki tiyatrocu 1973 yılında ülkede yaşanan ayaklanmayı konu alan bir tiyatro oyununda Kraliyet Ailesi’ne hakaret ettikleri suçlamasını kabul etti.

Kurt Gelin isimli oyunda, kurmaca bir kral ve danışmanının başından geçenler konu alınıyor. Oyunun, Bangkok’taki Thammasat Üniversitesi’nde Ekim 2013’te sahneye konduğu, Saraiyaem ve Munkong’un ise Ağustos 2014’te gözaltına alındıkları ve o zamandan bu yana da parmaklıklar ardında tutuldukları ifade ediliyor. Oyunda görev alan başka öğrencilerin de çeşitli suçlamalarla karşı karşıya olduğu bildiriliyor.

Tayland’da Kraliyet Ailesi’ni koruyan yasalar, dünya genelindeki benzerlerinden çok daha sert yaptırımlar öngörüyor. Muhalifler ise yasanın sık sık siyasi muhalefetin susturulmasında kullanıldığını öne sürüyor.

“Sadece oyuncu”

Fransız haber ajansı AFP, iki öğrencinin mahkeme salonuna ayakları çıplak ve kelepçelenmiş halde getirildiklerini yazdı. Her iki öğrencinin de daha ağır bir cezaya çarptırılmaktansa hakaret suçlamasını kabul ettikleri belirtiliyor. Mahkemenin davayı Şubat ayında karara bağlaması bekleniyor.

Patiwat’ın babası Aiyakan Saraiyaem, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Oğlum monarşiye hakaret etmek istemedi. O yalnızca bir oyuncu” diye konuştu. Oyundaki hangi replik, mimik ya da jestlerin Kraliyet Ailesi’ne hakaret olarak nitelendirildiği bilinmiyor. Tayland’da medya kuruluşları, Kraliyet Ailesi’ne hakaret suçlamalarını haber yapmakta zorlanıyor. Zira bu haberleri ele alırken, kendilerinin de benzeri suçlamalarla karşılaşmaları endişesi taşıyorlar. Tayland’da ordu seçilmiş hükümeti devrimesinin ardından Kraliyet Ailesi’ni koruyan yasaları itinayla uygulama vaadinde bulunmuştu.

BBC

Paylaş.

Yanıtla