İlk Kültür Bakanı Talat Halman Vefat Etti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

talathalmanMimesis Haber/ 1931 doğumlu Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı ilk kültür bakanı Talat Halman bugün (5 Aralık’ta) üniversitede geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat etti.

Talat Halman liseyi Robert Kolej de okudu. Yüksek lisansını 1954 yılında Columbia Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde tamamladı. 1953-1960 yılları arasında Columbia Üniversitesi, 1966-1971 ve 1972-1980 yılları arasında Princeton Üniversitesi, 1984-1986 yılları arasında Pennsylvania Üniversitesi’nde Türk Dili, Edebiyatı ve Kültürü; İslam ve İslam Kültürü ile Ortadoğu konularında dersler verdi.

Talat Halman, İngilizce ve Türkçe olarak on ikisi şiir kitabı olmak üzere 50 kadar kitap yayımlamıştır. En önemli yayınları arasında eski uygarlıkların şiirlerinden oluşan bir antoloji, Shakespeare’in sonelerinin çevirisi, eski Mısır, Ortadoğu ve Eskimo şiirleri, seçilmiş makalelerinden oluşan kitaplar, Faulkner’dan Türkçeye yaptığı çeviriler, Amerikan şairleriyle ilgili kitaplar, Mevlana ve Yunus Emre hakkındaki kitaplar sayılabilir.

2014, William Shakespeare’in 450. doğum yıldönümü vesilesiyle Talat S. Halman, Shakespeare’in uzun anlatı şiirlerinin tamamını manzum olarak ilk defa Türkçeye çevirdiği ‘Aşk ve Anlatı Şiirleri’ni yayınladı.

Paylaş.

Yanıtla