Muhsin Ertuğrul’da On İki Öfkeli Adam Galası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

unnamedMimesis Haber / Bu sezon Şehir Tiyatroları’nın 100. yılında seyirci ile buluşan 12 Öfkeli Adam oyununun galası Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleşti. Yönetmenliğini Arif Akkaya’nın üstlendiği oyunun galasına Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu da dahil olmak üzere yoğun bir katılım vardı.

12 Öfkeli Adam 1954’te Reginald Rose isimli Amerikalı yazar tarafından yazıldı ve 1957‘de Sidney Lumet’in yönetmenliği ile beyazperdeye taşındı. Oyun, daha önce de 1958 –1959 ve 1982 – 1983 sezonunda Şehir Tiyatroları tarafından sahnelendi. Cemal Berk’in çevirisini yaptığı oyunda Ahmet Özarslan, Ali Gökmen Altuğ, Burteçin Zoga, Enes Mazak, Erkan Akkoyunlu, Gün Koper, Kutay Kırşehirlioğlu, Mehmet Avdan, Metin Çoban, Nihat Alpteki, Rahmi Elhan, Serdar Orçin, Yalçın Avşar rol alıyor. Dramturgisi Hatice Yurtduru tarafından yapılan iki perdelik oyun yaklaşık bir saat elli dakika sürüyor.

Oyun hayatı boyunca şiddete maruz kalmış ve babasını öldürmekle suçlanan ondokuz yaşında bir çocuğun idamı ile ilgili mahkeme jürisinin karar verme sürecini anlatıyor. Tamamı farklı sosyo-kültürel ve sınıfsal gruplara ait erkeklerden oluşan oniki kişilik Jüri’de başlangıçta herkes çocuğun cinayeti işlediğinden neredeyse emin bir şekilde hareket ediyor. Ancak içlerinden biri “Ya suçlu değilse?” sorusuyla kendisine karşı olan onbir adamı ikna etmeye çalışıyor. Oyun, oldukça çatışmalı geçen bu ikna sürecinde adalet sistemi üzerine derin bir sorgulama gerçekleştiriyor.

Oyunun tamamı bir kafesi andıran dekor tasarımı ile tek bir karar odasında geçiyor. Perde arası dışındaki sahne geçişleri sadece birkaç saniyelik ışık kesintileri ile gerçekleşiyor. Oyun, oyuncuların tamamının baştan sona sahnede kalmasıyla da birlikte oldukça zor bir performansa dönüşüyor. Ancak iki saate yaklaşan ve mekansal olarak da durağan kurgulanan oyun gala gecesinde baştan sona seyircinin merakını ve ilgisini canlı tutmayı başardı.

Yönetmen Arif Akkaya tiyatro metnini merkeze alarak bir sergileme yaptıklarını ve sahneledikleri oyunun film ile bir bağlantısı olmadığını belirtti. Akkaya 12 Öfekli Adam’ın “Suç ne demek, adalet ne demek, kime ve neye göre adalet?” gibi evrensel soruları tartıştığı için uzun süredir sahneye koymak istediği bir oyun olduğunu ifade etti.

Gösterim sonunda oyuncularla birlikte sahne arkasındaki tüm teknik ekip de seyircileri selamladı. Ardından sahneye davet edilen Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu “Hepimizin isteği şudur ki bu oyundaki öfke gibi öfke olmasın, kin ve şiddet olmasın. Biz bu güzel ülkede sadece sanat ve sevgiyle yoğrularak yaşayalım.” sözleriyle uzun süre alkışlandı. Oyun 2014-2015 sezonu boyunca Şehir Tiyatroları sahnelerinde izlenebilir.

 Senem Han Uysal / Mimesis Haber 

Paylaş.

Yanıtla