Sanatçılar Güvence İstedi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

a1[Selda Güneysu’nun Cumhuriyet’te yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.]

Sanatçılara yeni yıl kokteyli veren Kılıçdaroğlu, gelen talepleri tek tek not aldırdı. “Kültür ve sanata sansür uygulamalarının önüne geçecek atılımların parti programına alınmasını” isteyen sanatçılar, iktidar tarafından atıl hale getirilen AKM’nin açılmasının sürekli gündeme getirilmesini de talep etti.

Tiyatro, opera, bale, orkestra sanatçıları ile arkeologlar ve yazarlar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan “sanatı ve sanatçıyı”nın korunmasına “anayasal güvence” istediler. “Kültür ve sanata sansür uygulamalarının önüne geçecek atılımların parti programına alınmasını” da isteyen sanatçılar, iktidarca “atıl” hale getirilen ve Gezi eylemlerinden sonra “polis merkezi gibi” kullanılan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) açılmasını sürekli gündeme getirmesini de talep etti. Sanatçıların isteklerini tek tek not aldıran Kılıçdaroğlu, “taleplerinin CHP’nin seçim beyannamesinde mutlakayer alacağını” söyledi.

Kılıçdaroğlu, önceki gün, sanatçılar ve sanat alanında faaliyet gösteren meslek örgütlerinin temsilcilerine yeni yıl kokteyli verdi. Toplantıya katılan sanatçıların Kılıçdaroğlu’na en fazla yakındıkları konunun ise “özellikle AKP iktidarıyla birlikte sanata ve sanatçıya uygulanan sansür” olduğu belirtildi. Sanatçılar, Kılıçdaroğlu’na, “Biz, sanatçılar olarak özellikle yeni anayasaya, sanatı ve sanatçıyı daha iyi şekilde koruyabilecek maddeler eklenmesini istiyoruz. Yıllardır kapalı kalan ve AKP iktidarınca ‘atıl’ hale getirilen, İstanbul AKM’nin açılması için CHP konuyu gündemde tutmalı. Ankara’da ne yazık ki doğru düzgün bir opera – bale salonumuz yok. Ankara’ya yeni bir opera ve bale salonunun kazandırılması için CHP öncülük etmeli” isteklerini ilettiler. CHP’li belediyelerin kültür ve sanata daha fazla bütçe ayırması gerektiğini de toplantıda belirten sanatçılar, İzmir Karşıyaka Belediyesi’nce kurulan orkestrayı buna örnek gösterdiler.

Devamı için tıklayınız…

Cumhuriyet

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.