Şehir Tiyatrolarında “Fahişe” Tartışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

cibalikarakoluCumartesi günü tiyatrocu Nedim Saban Twitter hesabından Şehir Tiyatroları’nda fahişe rolü oynamanın yasaklandığını, Cibali Karakolu oyunundan fahişe sahnesinin atıldığını, rolü oynayan oyuncunun da işten atıldığını duyurdu. Bunun üzerine pek çok yayında “tiyatroda fahişe rolü oynamak yasak” başlığı altında haberler yayınladı. Nedim Saban’ın ifadesi şöyleydi: “Ve… tiyatroda orospu rolü oynamak yasak! Şehir Tiyatrosu Cibali Karakolu’nda bu rolü oynayan oyuncunun sahnelerini kaldırıp, oyuncuyu atmış”

Haberler üzerine Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Engin Alkan yine Twitter hesabından iddiaların doğru olmadığını duyurdu. “Bir tuluat oyununda süreç içinde yönetmen dahlinde yapılan düzenlemelerin estetik gerekçeleri tartışmaya açıktır, da neyi tartışıyoruz?..” dedikten sonra kendisinin bir düzine fahişe arasında geçen “Şekerpare” oyununun provalarında olduğunun bilindiğini de belirtti.

Bu tartışmalar üzerine Ezgi Atabilen gibi bazı gazeteciler oyunda ciddi sarkmalar olduğunu, kısaltmaların yerinde olduğunu belirtti. Nedim Saban ise bu değişikliklerin 25 oyun oynandıktan sona gerçekleşmesini tuhaf bulduğunu ifade etti.

Radikal’e açıklama yapan Nedim Saban şunları söyledi: “Betül Kızılok Bavli’ye belediye protokolünün de yer aldığı gala gecesinde oyundan sonra sahnesinin kaldırıldığı isterse dans kadrosunda devam edebileceği söylenmiş, oyuncu da arkadaşlarıma bunu yapamam diyerek oyundan ayrılmış.” dedi. 

Radikal Gazetesi’ne konuşan Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ise şunları belirtti:

Kesinlikle asparagas ve bir yararlanma haberi olarak düşünüyorum. Birileri bizim üzerimizden yeni başlayacak oyunlarını parlatmaya çalışıyor. Doğrudur, bir sahne değil üç sahne çıkardım. İki de şarkı çıkardım. Bunları da galada oyunun aşırı uzun sürdüğü yönündeki seyirci şikâyeti üzerine yaptım. İnsanlar evlerine çok geç gittiklerini, oyunun çok uzun sürdüğünü, bazı sahnelerin sıkıcı olduğunu benimle paylaştılar. Bunun üzerine radikal bir karar aldım ve yönetmenimizi çağırdım, hangi sahnelerin çıkarılacağını kendisine bildirdim. Böylelikle bir oyuncuyu boşa çıkardım. Zaten başka bir oyunu vardı ve program yaparken de zorlanıyorduk.

Asıl Fahişeyi Oynayan Baş Kadın Oyuncu

‘Fahişe sahnesi çıktı’ diye suçluyor arkadaşımız. Baş kadın oyuncu hangi rolü oynuyor, bunu da sorgulamak lazım! Asıl fahişeyi oynayan o. Niye onu çıkarmadım da bu sahneyi çıkardım. Çünkü fazla gördüm, fazla gördüğüm üç sahneden biriydi. Gerekirse 2 sahne daha çıkarım ama onların öküz altında buzağı aradıkları gerekçelerle hiçbir alakası yok bunun. Baktım galada birinci perde bitmeden gidenler oldu. ‘Hayrola, niye gidiyorsunuz?’ dedim, ‘Ah Erhan Bey’cim sıkıldık şuralarda, bir de çok uzunmuş, öğrendik ki 12 de bitiyormuş!’ dediler. ‘Yok o bazen öyle oluyor, bizim Zihni azıyor arada’ diye espri yaptım ama dönmediler. Şimdiki haliyle 11’i çeyrek geçe bitiyor oyun.

Ben Kimseden Talimat Almam

Kimse bana talimat vermemiştir. Beni tanıyan hiç kimse beni bu konuda suçlayamaz. Ben kimseden talimat almam, özgür ruhlu bir adamım ve kendi kararlarımı kendim veririm. Sadece yakınımdaki danışmanlarıma sorarım, onlar da dört tane arkadaşımdır. Onların dışında da kimseden akıl almam. Bana kimse talimat vermiyor bilakis destekliyorlar. Belki aksi oluşan fikrin tersini göstermek için çabalıyorlar. Ben de bu iyi niyetten yararlanıyorum. 

Betül’le Bizzat Ben Konuştum

Betül’le de ben konuştum. ‘Seni alıyorum oradan’ dedim. ‘Dansa mı çıkacağım?’ dedi, ‘Hayır kızım, ne münasebet! Sen benim iyi oyuncumsun, niye seni dansa çıkarayım!’ dedim. Bundan yararlanmışlar. 

Kulakları da Çok İyi Bir Şekilde Çekilecek

Bindikleri dalı kesiyorlar ve içimizden birkaç kişi de bunları besliyor. Onları da tespit ettim. Onların kulakları da çok iyi bir şekilde çekilecek. Bindiği dalı kesmek neymiş görecekler. Bir tanesi sanal âlemin dışında karşıma çıksın desin ki: ‘Şu konuları beğenmiyorum’, saygı duymazsam Erhan değilim. Yüzde yüz yedi seyirci oranı yükselmiş arkadaşım. Yüzde 53’lerden aldım ben bu tiyatroyu. Repertuar ve halkla yakınlaşma ile 4 ayda bu hale getirdim. Bıraksınlar beni çalışayım zaten son iki senem sonra çekip gideceğim.

Radikal

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.