Seyircilerine Mülteci Rolü Oynatan Tiyatro: ‘Bordergame’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri/ National Theatre Wales, oldukça ilginç ve alışılmadık bir performansla mülteciler için tehlikeli sınır geçişlerini gündeme alıyor.

Guardian, 11 Kasım 2014, Çeviri: Didem Karanfil

Bordergame-by-National-Th-010Mülteciler için güç anlar… National Theatre Wales’den Bordergame[Sınır Oyunları]. Fotoğraf: Farrows Creative

Birleşik Krallık, yeni ismiyle Yeni Birleşik Krallık’tan geriye tam bir enkaz kaldı. Galler bölgesi, Bağımsız Galler Cumhuriyeti oldu ve daha güvenli ve daha iyi bir yaşam için sınırlarından geçmek isteyen mültecileri sınır dışında tutma çabası içerisinde.

Başlangıçtan beri tiyatronun sınırlarını zorlayan National Theatre Wales, şimdi de ulusal sınırları mercek altına alıyor. National Theatre Wales, seyircilerine yaşattığı online ve canlı deneyim formuyla ‘Space Ödülü’nü kazandı. Canlı deneyim formunda, seyirciler trenle Bristol’den Newport’a geliyorlar ve Galler bölgesine ulaşarak vatandaşlık kazanabilmeye çalışıyorlar. Ancak sınır polisi geçişi engellemek için her şeyi yapıyor ve çoğu seyirci sığınma istemek durumunda kalabiliyor. Seyirciler için kritik soru hikayelerinin yeterince inandırıcı olup olmadığı.

a8baba26-4ff0-42cd-99af-79de762c315e-620x372Bordergame, National Theatre Wales. Fotoğraf: Farrows Creative

Elbette hiçbir yolculuğun ödemesi üstlenilmiyor. Oyunda oynayan seyirciler evlerine rahat yataklarına ulaştıklarında Birleşik Krallık’a ulaşabilmek için ailelerini ve evlerini geride bırakan bu çaresiz insanların göç hikayeleri ile yüzleşmiş oluyorlar. Seyirci oyuncular, sokak köşesinde bir kontak bilgisi beklerken, para avcıları ve insan tacirleri tarafından kamyonet arkasında isimlerinin söylenmesini beklerken ya da göç memurları tarafından gözetlenirken, aslında bunun bir performans olduğunun farkındalar. Göçmenlerin gerçeklerine sıcak ve dokunaklı bir yolla yaklaşırken, seyirciler açısından hikayenin güvenli bir evde son bulması manidar bir durum olarak da görünebilir.

Dünya çapında geçmişte benzeri görülmemiş sayıda göçmen var, bu hikaye de Birleşik Krallık’a göç etmek isteyen mültecilerle alakalı bir bölümü sunuyor. Anneler gününün hangi gün olduğunu bilmek sizi değerli bir vatandaş yapar mı? Oyunun son bölümündeki gibi, testi geçmeye çalışılan zaman bir yandan da son derece gereksiz görünebiliyor.

Bordergame yetersiz bir içerik sunuyor olabilir, gerçek bir risk içermiyor, fazlasıyla vitrin görüntüsü olarak kalabiliyor. Aynı zamanda zamanın çoğu boşa harcanıyor (gerçi bu durum sınır kapısında bekleyenlerin gerçek durumunu yansıtıyor). Kurmaca oyun, mültecilerin vaziyetlerini yabancılaştırıcı bir temsille canlandırıyor fakat canlı bir tiyatro deneyimi olarak çok da tatmin edici olamıyor.

Paylaş.

Yanıtla