Cezaevinde Tiyatro

Pinterest LinkedIn Tumblr +

images (1)Bartın Kapalı Cezaevi’nde infaz koruma memurunun yazıp yönettiği, hükümlü ve tutukluların rol aldığı “Göçük” adlı oyun cezaevinde sahnelendi. 3 Mart 1992’de Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki grizu patlamasında hayatını kaybeden 263 madencinin anısına yazılan oyun, madencilerin yaşam hikâyeleri ile geride bıraktıkları eşleri, çocukları, sevgilileri, ana ve babalarına seslenişlerinin konu alıyor.

Yaklaşık iki ay süren eğitimin ardından sahneye çıkan ve maden ocağında göçükte kalan beş madencinin kurtarılmayı beklerken geçirdikleri zamanı sahneleyen mahkûm ve hükümlülerin performansı izleyenlerden tam not aldı. Oyunun yazarı ve yönetmeni Metin Akdeniz, gazetecilere yaptığı açıklamada, eğitim ve iyileştirme çalışmalarına ehemmiyet verdiklerini söyledi.

Kurumda tutuklu ve hükümlülerden oluşan ekiple ilk defa tiyatro etkinliği düzenlendiklerini belirten Akdeniz, “Burada hükümlü ve tutukluların topluma yeniden kazandırılması ve sosyalleşmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Arkadaşlarımızın emeği ve çabasıyla çok güzel oyun ortaya çıktı. Bu cin faaliyetler mahkûmların kendilerine güvenlerini artırıyor. Tahliyelerinin ardından yeniden hayata adapte olacaklarına inanıyoruz. Tabii burada enteresan nokta da oyunda yer alan arkadaşlarımızın hiçbirinin daha evvel tiyatro oyunu izlememiş olması. Şimdiye kadar hiçbir bir tiyatro oyununa gitmemiş. Böyle olunca gösterdikleri performans çok daha anlamlı oluyor” diye konuştu.

Oyunu 3 Mart 1992’de Kozlu’daki grizu patlamasında hayatını kaybeden 263 şehit madenci için sahnelediklerini söyleyen Akdeniz, “Az güldürü, çok dramın yer aldığı oyuna tutuklu ve hükümlü arkadaşlarımız çok iyi hazırlandı. Sadece sahnede değil, gece gündüz odalarında da prova yaptılar. Oyunumuzu cezaevimizden sonra aleni mahpushane hükümlülerine ve adliye personeline de oynamak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Hükümlülerden Musa Kisse de 16 sene hapis cezası aldığını ve cezaevinde sosyal-kültürel faaliyetle tanışmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, “Hayatımda hiç tiyatroya gitmememe rağmen başarılı performans sergilediğimizi düşünüyorum. Çok endişeliydik fakat başardık. Oyunun provalarında hem eğlendik hem de hassas anlar yaşadık” değerlendirmesinde bulundu..

15 sene hüküm giyen Fehmi Karaman da oyuna çalıştıkça özgüven kazandıklarını söyledi. Tiyatro oyununu Cumhuriyet Başsavcısı Seyfullah Öselmiş, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sırımer, Cezaevi Müdürü Mustafa Dolunay ile ceza infaz kurumu personeli ile hükümlü ve tutuklular izledi.

Aktif Medya

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.