Haldun Taner 100 Yaşında

Pinterest LinkedIn Tumblr +

9051Türkiye tiyatrosunun ustası Haldun Taner’in bu yıl doğumunun 100. yılı. Taner’in doğumunun 100. yılı bir tiyatro buluşmasıyla kutlanıyor. 2. Uluslararası Disiplinlerarası Tiyatro Buluşması’nın başlığı “100. Doğum Yılında Haldun Taner” olacak.

İÜ Haldun Taner Tiyatro Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İÜ Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü, İstanbul Tiyatro Festivali ve Pera Müzesi iş birliğiyle düzenlenen 2. Uluslararası Disiplinlerarası Tiyatro Buluşması 26-27 Kasım’da gerçekleştirilecek.

‘Tiyatro Bir Bilim Dalıdır’

Haldun Taner özellikle tiyatronun bir bilim dalı olduğunu ve üniversitelerde tiyatro bilimi eğitiminin verilmesi gerektiğini ilk kez dillendirenlerden biridir. Daha 1950’lerde İstanbul Üniversitesinde tiyatro bilim dalının kurulması için çabalamış, yoğun uğraşlarına rağmen sonuç alamamıştır. 1992 yılında kurulan Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü ile 2010 yılında yine İstanbul Üniversitesinde kurulan Haldun Taner Tiyatro Uygulama ve Araştırma Merkezi onun bu arzusunun gerçeklemesidir diyebiliriz.

Pek çok yazısında tiyatronun bilimsel yanını vurgulayan; tiyatroda kuram ve sahne arasındaki bağın güçlenmesini önemseyen Haldun Taner için düzenlenecek sempozyum da yazarın bu yönüyle birlikte yazıları, eleştiriler ve sanatıyla anmayı hedefliyor. Önerilen oturum konuları ise şunlar; Haldun Taner ve Eserleri, Haldun Taner ve Geleneksel Tiyatro, Haldun Taner Oyunları ve Epik Tiyatro, Kabare Tiyatrosu, Politik Tiyatro ve Haldun Taner.

2. Uluslararası Disiplinlerarası Tiyatro Buluşması’na sunum göndermek için son tarih 31 Mayıs.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.