Mekan Artı Kapanıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

mekanartıMimesis Haber / 2010 yılında çağdaş gösteri sanatlarının gelişimi adına çalışmalar yürüten ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulan Mekan Artı bu mart kapanıyor. Mekan Artı’nın konu hakkındaki açıklaması şöyle:

2010-2015 yılları arasında Mekan Artı projesine, fikrine, inancına, mücadelesine destek veren, katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz.

İstanbul gibi büyük ve çok-kültürlü bir metropolde alan bulma sancısı çeken bir grup heyecanlı, istekli ve inançlı kişiler olarak, 2010 yılının Haziran ayında eski bir oto-yıkamayı, aynı sıkıntıları yaşayan, aynı sorunlarla boğuşan sanatçıların ortakça kullanabileceği bir sahne sanatları merkezine dönüştürme çabası içerisine girdik.

Türkiye’deki sanat ve kültür politikalarının nasıl işlediğini, sanatçının yaşamasına yönelik değil, her an cezalandırılmasına yönelik bir sistemin hakim olduğunu, bizden önce mücadele eden ve bayrağı teslim aldığımız değerli sanatçılardan biliyorduk. Fakat bu durması imkansız bir koşuydu artık. Bayrağı devralan engellere aldırmadan koşacaktı.

Zaman ilerledi; Mekan Artı küçük bir ekipten kocaman bir aileye dönüştü. Ardımıza baktığımızda bu kalabalık aile en çok bizi şaşırttı. Sayısı yüzü geçen bireysel destekçilerimizle, oyunlarımızda bizi yalnız bırakmayan izleyicilerimizle; yolu Mekan Artı’dan geçen tüm tiyatrocu dostlarımızla, desteklerini hep yanımızda hissettiğimiz diğer sahnelerle ve bize gönül veren tüm ekip arkadaşlarımızla bugünlere geldik.

Bugüne kadar Mekan Artı’da beş sezon boyunca neredeyse her gün kapılarımızı açık tuttuk. Kendi bünyemizde gerçekleştirdiğimiz onlarca projenin yanında, yüzün üstünde farklı etkinliğe yer verdik. Sosyal sorumluluk bilinciyle, sanatın dönüştürücülüğü ve ulaşılabilirliği ilkesiyle projeler ürettik. Bugüne kadar yaratıcı ve yeni her türlü projeye destek vererek, projelerimizde gösteri sanatlarının gelişimine, deneyselliğine, diline ve bugün üzerine söylediklerine önem vererek, yeni fikirleri destekledik.

Tüm bu mücadele ve dayanışmaya rağmen; 6 Kasım 2010’da açarak beş sezon faaliyet gösterdiğimiz Elmadağ’daki Mekan Artı Sahnesi kapanıyor! Artık alışageldiğimiz sahnelerin kapanma haberlerine bir yenisi daha ekleniyor. Ne yazık ki içinde bulunduğumuz sistem sahnelerin ömrünü uzatmak, onlara destek olmak ve varlıklarını sürdürmelerine olanak vermek üzerine kurulu değil.

Büyük emeklerle oto-yıkamadan bir çağdaş sahne sanatları mekanına dönüştürdüğümüz Mekan Artı sahnesi, ev sahibesinin mekanı satması ve yeni sahiplerinin mekanı bir sahneden çamaşırhaneye çevirmek istemesi nedeniyle kapanıyor.

Üftade Sokak’taki bir dönüşüm hikayesi de böylece tamamlanıyor.

Peki Şimdi Ne Olacak?

Mekan Artı olarak dileğimiz yolumuza kaldığımız yerden devam etmek. Bu nedenle önerilerinize, desteklerinize, fikirlerinize açığız! Dönüştürebileceğimiz yeni bir yer arayışındayız. Ancak yüksek kiralar, kentsel dönüşümün yarattığı olumsuz etkiler yeni bir yer bulmamızı zorlaştırıyor. Bu nedenle sanatseverlerin fikirlerini, önerilerini, desteklerini bekliyoruz. Yeni yer arayışımızda her türlü yardıma ve öneriye açığız!

Nasıl Kapatacağız?

Mekan Artı olarak son ayımızda, geniş bir seçkiyle, hem var olan hem de geçmişte sahnelediğimiz oyunlardan bir program hazırlıyoruz. Artık sahnelenmeyen ama sevilen oyunlarımızı son ayımızda tekrar seyirciyle buluşturacağız. üçKİŞİ – Tek Seyircilik Oyun, Bizde Yok, Sesler, Şiddet Üçlemesi 1-Ayna, Şiddet Üçlemesi 2-Şeker, Şiddet Üçlemesi 3-Kalem, 80’lerde Lubunya Olmak, 90’larda Lubunya Olmak, Şahmeran’ın Bacakları Şubat ve Mart ayı içinde sahnelenecek. Mekan Artı kapanışını 14 Mart 2015 tarihinde, Mekan Artı’nın ilk oyunu olan “Kök” ile yapacak.

Oyunlarımızı izleyerek yeni mekanımızın giderleri için destek olacağınızı unutmayın!

Bizler beş yıl önceki heyecanımızı muhafaza ederek, yeni bir yer bulup yolumuza devam edeceğiz. Sanatın, popüler olandan beslendiği, tek bir sese dönüştüğü bu dönemde; güçlü olanı güçlendirmek ve güçsüz bir muhalife dönüştürerek hükmedenin varlığını kuvvetlendirmek için değil, aykırı olan sanatı, hükmeden yanında güçlü ve sert bir zıt olarak var etmek için kendi varlığımızı koruyacağız!

Yolumuza devam edeceğiz!

Paylaş.

Yanıtla