Üstün Akmen’den Ercan Karakaş’a Yanıt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tebMimesis Haber / 50. Hükümette Kültür Bakanı olarak da görev yapan CHP’nin kültür ve sanattan sorumlu genel başkan yardımcısı Ercan Karakaş’ın yaptığı basın açıklamasında, 2008 yılında onarım için boşaltılan AKM’nin çürümeye terk edilmesini hatırlatmasına Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen sert tepki gösterdi.

Karakaş’a, “bir olaya geç uyanmak” durumunu tarif eden İngilizce söz dizesi “good morning after supper” diyerek seslenen Üstün Akmen, “AKM İstanbul’un en önemli kültür mekânıdır. Bu durumda bırakılamaz, çürümeye terk edilemez” diyen Karakaş’a hitaben: “Aziz Dostum, yahu yeni mi uyandın ya da uyandınız” dedi. “Bırakın safsata ile uğraşmayı. AKM apar topar boşaltıldıktan sonra, içinde bulunan Devlet Operası, Balesi, Devlet Tiyatrosu, Devlet Senfoni Orkestrası, koro ve toplulukları sağlıksız, işlevine uygun olmayan yerlere alelacele taşıyanları araştırın. Taşınılan binalara yüksek meblağlarda kiralar ödeyip tadilatlar yapan aslan parçalarını saptayın. Bırakın İstanbul gibi bir metropolün sanat damarlarından en önemlisinin kesilmesini, bu zarar-ziyanı kimin üstleneceğini, kimin ya da kimlerin hesap vereceğini bulup buluşturun, kamuya açıklayın. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın, bu projenin uygulanmasında kendi istekleri doğrultusunda ısrarcı davranışını, dahası AKM için ayrılan 75 milyonluk bütçeyi Bakanlığa hangi gerekçeyle aktarmadığını soruşturun. Koruma Kurulu’nun 31 Aralık 2009 tarihinde AKM’nin mevcut haliyle onarımı yolunda aldığı karara Ajans tarafından neden uyulmadığı gerçeğinin altındaki nedeni kazıyın. AKM’nin onarımı için çeşitli bakanlıklar, kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü ve benzin gelirlerinden elde edilen maddi kaynakların bugüne kadar nerelere sarf edildiğini hele bir eşeleyiverin” dedi.

Sözlerini: “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65 (a) maddesi kültür ve tabiat varlıklarını tahrip edenlerle ilgili 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanmasına amirdir. AKM’nin bu halde bırakılması ise bal gibi kültür varlığının tahrip olması anlamına gelir. Bir zahmet bunu anlayıverin, CHP olarak Savcılık Makamı’na suç duyurusunda bulunun” diye sürdüren Üstün Akmen: “Dostum Ercan Karakaş ve CHP, üfürükten açıklamaları bir yana bıraksın, AKM arkasından hamasete yaslanmaktansa, ağıt yakmaktansa artık gerçeği yakalasın” şeklinde konuştu.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.