Andrea Chenier Uzun Bir Aradan Sonra Yeniden Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

indir (2)Londra’da ünlü Royal Opera Evi’nin prova odasında Andera Chenier için hummalı bir çalışma var. İtalyan besteci Umberto Giordano’nun baş yapıtı Covent Garden’daki sahnesinden 30 yıl sonra yeniden canlandırıldı.

Şef kürsüsünde tutkulu ve bir o kadar da etkili Tony Pappano.

Antonio Pappano:

Benim orkestram ekibim bu müziği canlandırmak için heyecanla bekliyor. Bestecinin coşkusu, heyecanı, dramatik ve orkestra zekası..Bu bence muhteşem, olağanüstü bir sahne. Bunu canlandırmak için büyük seslere sahip olmalısınız. Bu orkestra aynı zamanda ana karakter. Bunun içinde yadsınamayan bir senfonik unsur da var. Bunun izleyiciyle güçlü bir bağ ve bir ürperti oluşturduğunu düşünüyorum. Sadece görsel olarak değil müziğin ruhunu da derinden hissediyor.

Günümüzün en ünlü opera oyuncularından süper star Jonas Kaufmann’ın da olduğu mükemmel bir oyuncu kadrosu.

Jonas Kaufmann:

“İtalyan edebiyatında ortaya çıkan ‘Verismo’ yani ‘gerçekçilik’ akımını canlandıran operalarda ‘tutku’ çok önemli yer tutar. Bu, aşırı duygunun yüklendiği bir müzik türü. Kendinizi kaybetmemek için dikkatli olmalısınız. Çok fazla kasmadan ve abartmadan bunu izleyiciye ulaştırmalısınız. Çünkü bu melodiler sizi beyninizi konuşturmaya davet ediyor. Her bir satırı çok iyi işlenmiş harika bir dizi.”

Jonas Kaufmann:

“Bir ruh ikizi. Maddalena işte bu. Bu bir tutkudan daha fazla. Onları bir araya getiren bu masum sevgi…ve bu ruh ikizi birlikte ölmek için de oldukça heyecanlı bir çift. Kaçıp uzaklaşmayı akıllarından bile geçirmezler. Bunun bir alınyazısı olduğunun farkındalar ve oluruna bıkarlar. Biz birlikte olmak için buradayız. İşin ucunda birlikte ölmek varsa ölürüz.”

“Andera Chenier rolünde öyle kahredici anlar var ki. Bazen bunu sesin kuvvetiyle ve tutkuyla canlandırmak gerekiyor. Son düette bu iki unsur birbiriyle iç içe geçmiş durumda. Bu sizin nefes kesen bir etkiye sahip. Ses, gittikçe yukarılara tırmanan ve kulakları çınlatan o etkisiyle ‘viva la morte insieme’ (yaşasın birlikte ölüm) zirvesine ulaşır.. Bu ruh halinde ölüme yürümeleri oldukça dokunaklı..

Londra’da Kraliyet Opera Evi’nde 29 Ocak’ta Andrea Chenier operası 50 ülkede 1500 tiyatro salonunda aynı anda canlı olarak gösterime sunulacak.

EURONEWS TÜRKÇE

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.