Kulis’ten 100. Yıl Armağanı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

kulis tiyatroKulis Tiyatro dergisi ikinci sayısında Türk tiyatrosunun en köklü kurumlarından olan Şehir Tiyatroları’na saygı duruşunda bulunuyor.

Dergi, “Darülbedayi Özel Sayısı” ile 100 yıllık serüveni, çözülmeyen sorunları, yapılacak yenilikleri ve konuşulmayanları masaya yatırıyor.

Yayın Yönetmenliğini Ayşe Şahinboy Doğan, Yayın Koordinatörlüğü’nü Gülcan Tezcan’ın üstlendiği Kulis Tiyatro Dergisi, Darülbedayi Özel Sayısı’nda İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen ve Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu tiyatronun 100. yılı ve sonrasına dair çarpıcı tespit ve değerlendirmelerde bulunurken Toron Karacaoğlu, Nedret Güvenç ve Rauf Altıntak gibi ustalar da Şehir Tiyatroları geleneğine ilişkin tecrübelerini paylaşıyor.

TARTIŞMALARIN KÖKENLERİNE İNİLİYOR

“Bir Ödenekli Kurum Tecrübesi Olarak DARÜLBEDAYİ” başlıklı dosyada Şehir Tiyatroları’nın yakın tarihi farklı bir okumaya tabi tutulurken, öteden beri kurum etrafında dönen tartışmaların kökenlerine ilişkin de satır başları veriliyor. Sözgelimi Şehir Meclisi’nde 1978 yılında bütçe görüşmeleri yapılırken CHP İstanbul İl Başkanı Erol Ünal’ın ‘Beş tiyatro çoktur, bunların sayısı azaltılmalı’ teklifi bu anlamda oldukça zihin açıcı.

Muhsin Ertuğrul, Vasfi Rıza Zobu ve Bedia Muvahhit’e dair portre yazılarının yer aldığı Kulis Tiyatro’da Serhan Alben’in kaleme aldığı ‘100’ün iç 100’nde kuruma dair önemli özeleştirilerde bulunuyor.

Hüseyin Sorgun, ‘Güzellikler Evi’nin 100 yılı’ başlıklı yazısında, tiyatronun kuruluşundan bu yana hangi şartlar altında yol aldığına dikkat çekerken, bundan sonrası için yapılması gereken en can alıcı hamle olan kimlikli tiyatro ihtiyacına işaret ediyor.

Şehir Tiyatroları’nın ödülü dekoratörü Barış Dinçel ise tiyatronun mutfağına ilişkin değerlendirmeleriyle dikkat çekiyor.

Her sayı sevilen oyunlardan bir karakter değerlendirmesine yer verilen dergide bu sayı Keşanlı Ali ele alınıyor.

Darülbedayi Özel Sayısı’nda çocuk tiyatrosu da ihmal edilmemiş. Ülkemizin ilk ödenekli çocuk tiyatrosu olan Darülbedayi Çocuk Tiyatrosu ve ilk çocuk oyunlarının yazarı Kemal Küçük de ‘80 yıldır Büyüyen Çocuk’ başlıklı bir yazıyla hatırlanıyor.

Haber10

Paylaş.

Yanıtla