Özveri Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

191201582722Mimesis Haber / Filiz Çoşkuner’in yazdığı, Ayla Algan’la beraber yönettiği tek kişilik oyun Özveri 6 Mart 2015 tarihinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde sergileniyor. Filiz Çoşkuner tek kişilik performansıyla sahnede.

“Özverili İnsanlar Sevilmezler”

Oyunda Filiz Coşkuner teyzesinin yaşamından yola çıkarak, özverili insanların hayallerini, hayal kırıklıklarını, duygularını, yaşamdaki daha doğrusu diğer insanların yaşamlarındaki yerlerini sorguluyor. Çocukluğundan itibaren görev duygusuyla yetiştirilen, dışlanan ya da kendini öyle hisseden, insanların onu sevmesi için sürekli özveride bulunan ama hiç sevilmeyen bir karakter. Ölümünden sonra da özveride bulunduğu insanların yaşamlarındaki yerini görüyor. Yaşamının hesaplaşmasını yapıyor. Oyunun sonunda ÖLÜMSÜZLEŞİYOR mu?

“Aslında teyzem olsa bu oyunu böyle yazmazdı. O bunların birçoğunu görmüyor veya görmek istemiyordu” diyor. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu olan Filiz Coşkuner, oyununu teyzesinin kişilik analizini yaparak yazdığını söylerken, aslında kendisini de teyzesiyle özdeşleştirdiğini, oyundaki çoğu duygunun aslında kendi sıkıntıları da olduğunu önemle vurguluyor.

27 yıllık tiyatro sanatçısı olan Filiz Coşkuner aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale, Ekol Drama Tiyatro, İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Tiyatro Araştırma Laboratuarı Kameraönü oyunculuğu Bölümlerini bitirmiş.

Yazar olmak hiç aklında yokmuş. Teyzesini ölümsüzleştirmek için çok şey denemiş. Hakkında oyun yazmak aklının köşesinden bile geçmemiş. Ama bir güüüüün, Ersin Erçin ders öncesi bir doğaçlama yapmalarını istemiş. O doğaçlamada teyzesini canlandırmış.İşte her şey öyle başlamış. Doğaçlamasını İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahneyi paylaşma onurunu yaşadıklarından beri daima arkasında olan Ayla Algan seyretmiş. Oyunun ve oyunculuğunun Dario Fo’ya benzediğini, tek kişilik oyun yapıp oynamasını istemiş.

İstemekle kalmamış, emeğini, vaktini, beynini, sevgisini….. her şeyini katmış. Kendi sahneye koyduğu “Boşlukta Kadın” projesinde kendi rejisiyle oyunun bir bölümüne yer vermiş, hala da sürdürmekte. Tabii sadece kendi değil, kızı Sevi Algan Babaoğlu da hareket düzeni yapmış, sevgi dolu desteğini vermiş aynı annesi gibi.

Oyunun broşüründen yaptığım bir alıntı da oyun hakkında ipucu verecektir:

“Bu oyunu ÖZ-VERİ li insanlar için yazdım. Bu oyun, o insanların ÇIĞLIĞI dır. Heeeey siz ÖZ-ALICI lar, siz de bu oyundan bir şeyler ALIN diye yazdım. Aslında hayatınızda tek AL madığınız şeyin bu olduğunu biliyorum. Ama bir umut, bir çığlık işte!…..

Oyunumun mesajını ÖZ-AL ıcıların gene almaları, ÖZ-VERİ lilerin yalnız olamadıklarını hissetmeleri dileği ile… “

Şimdi Ayla Algan’ın değimi ile oyun “Kendi kanatları ile uçuyor”

Her oyun sonrası seyirci söyleşisi yapılıyor. Aşağıdaki yorumlar seyircilerin yazdıklarından bir kaçı.

Erol Keskin (Tiyatro sanatçısı, yönetmen, eğitmen): Söyleyeceklerim yeterli olmayacaktır. Yunan Tiyatrosunda sanatçılar canavar maskları ile sahneye çıkarlardı. Canavar, gerçek üstü yaratık, insan üstü varlık olurlardı. Tiyatronun özü budur. Filiz Coşkuner de sahnede canavarlaştı. Tebrik ederim.

Suna Keskin (Tiyatro sanatçısı): Bravo. Çok zor bir işin altından başarı ile kalkmışsın. Tek kişilik oyun çok zordur. Balerin olman vücut dilini çok iyi kullanmanı sağlamış. Tekst de çok başarılı. Bir psikolojik tahlil ve bütün insanların ders alması gereken bir oyun. Üzerinde çok konuşmak lazım.

Ayla Algan (Tiyatro sanatçısı, yönetmen, eğitmen): Yazar olarak tebrik ederim. “Oyunculuk ve metnin Dario Fo’ya benziyor” diyerek doğaçlamasını tek kişilik oyun olarak yazıp oynamasını istemiştim. Ama metin Dario Fo ‘dan daha iyi. Öyle…Ben Dario Fo’nun tüm kadın oyunlarını biliyorum. Daha iyi… Çünkü bize atalarımızın fotoğraflarını da getiriyor. Büyükannelerimizin fotoğraflarını getiriyor. Dario Fo’nun oyunlarında bu yok. Sadece yaşadıklarını veriyor. Dario Foyu tanıdım, hanımını tanıdım, fiilen oyunlarını gördüm. O yüzden bunları söylüyorum. Çok daha iyi …Yazım bir harika…

Yılmaz Atadeniz (Yönetmen, SESAM Başkanı): Oyuncu olarak sizi çok iyi rollerde çoktan görmüş olmalıydık. Yazarlık yönünüzü de sürdürmelisiniz.

Metiner Ürer (Yönetmen, yazar): Üzerinde konuşulmaya değer bir oyun.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.