Tiyatrocular, Sanat Konseyi’nin Çeşitlilik Planını Olumlu Karşılıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Tiyatronun önde gelenleri, İngiltere Sanat Konseyi’nin yeni çeşitlilik hamlesini olumlu karşıladı; bu hamle kimilerine göre eşitlik için verilen mücadelede zorunlu bir adım olarak görülüyor.

The Stage News, 10 Aralık 2014, Çeviri: Öykü Gürpınar

danny-lee-wynter-630x310Oyuncu ve aktivist Danny Lee Wynter, Old Vic, Kuru Gürültü. Fotoğraf: Tristram Kenton

Aralik ayinda ortaya çıkan yeni bir stratejiyle, İngiltere Sanat Konseyi’nden destek alan topluluklar eğer daha çeşitli hale gelmezlerse bu desteği kaybetme riskiyle karşı karşıyalar.

Yeni yasal düzenlemelerin bir parçası olarak, ulusal portfolyo toplulukları, her yönüyle çeşitliliği ne derece yansıtabildiklerini tespit etmek amacıyla izlenecek. Konsey’e göre bu adım, topluluklara “hesap sormanın bir yolu” ve 2018 itibariyle çeşitlilik konusunda elde edilen veriler, toplulukların portfolyo desteği alıp alamayacağına karar vermede rol oynayacak.

Konsey üyesi Peter Bazalgette, bu uygulamayı geçtiğimiz hafta tanıttı: “Kaynaklara ve güce erişimi kolaylaştırmalıyız. Baktığımızda, pek çokları sanat kurumlarının beyaza bürünmüş yüksek yamaçlarını görüyor ve basitçe oraya tırmanamıyor.”

Geçtiğimiz hafta Drama Birleşik Krallık tarafından yayınlanan istatistiklere göre, 2013 yılında müzikal tiyatro performansçılarının %30’u beyaz değilken, Ulusal Tiyatro’da ise bu oran %15 olarak görünüyor. Bununla birlikte Ulusal Tiyatro’nun kast üyelerinden sadece %2’si ve müzikal performanslarçıların da %1’i Asyalılardan oluşuyor.

Değişim için Harekete Geç [Act for Change] inisiyatifinin ardındaki isim olan oyuncu Danny Lee Wynter, Konsey’in planını olumlu karşılayarak, her ne kadar desteğin kesilmesi tehdidini acımasız bulsa da, bu yeni stratejiyi genel olarak “oldukça önemli bir adım” olarak yorumluyor.

“Farkındalık, savaşı kazanmak için tek başına yeterli değil. Çeşitlilik de iyi niyetin bir sonucu olarak ortaya çıkmıyor. Bütün sanat sektörlerinde, yayıncıların ve kurumların yaptıkları tercihlerin hesabını vermesini istemek, eşitlik için verilen mücadelede zorunlu bir adım ve kesinlikle alkışlanması gerekiyor.”

Bristol Old Vic sanat yönetmeni Tom Morris ise Bazalgette’in konuşmasını “ilham verici” bulsa da, tiyatroların “hayatta kalma savaşı” verdiği şu anki iklimde Konsey’in hedefine ulaşmasının gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

“Sanat Konseyi ve yerel otoriteler tarafından verilen desteklerin kesildiğini gördüğümüz ve bu durumun alana yönelik yatırımları ortadan kaldırdığı böyle bir dönemde atılan bu adım yatırımların devam etmesini gerektiriyor; dolayısıyla sanat kurumlarının kendilerinden haklı olarak beklenen değişimi yaratabilmesine dönük umutlar fazlasıyla iyimser.”

Çoğunluğu siyahilerden oluşan Eclipse Tiyatro Topluluğu’nun sanat yönetmeni Dawn Walton, bu yeni stratejinin, siyahilerin sahnedeki görünürlüğünü arttıracağını düşünüyor. “Fakat bir kez takip etmeyi bıraktığınızda her şey eski haline dönecek ve bu geçmişte defalarca kanıtlandı.”

Yayın, Eğlence, Sinema ve Tiyatro Sendikası BECTU’nun çeşitlilik konusunda çalışan görevlisi Janice Turner, “Kamu bütçesinden fayda sağlayan topluluklar, hizmet ettiklerini öne sürdükleri toplumu ne derece yansıtabildikleri konusunda hesap verebilmeli ve aldıkları destek de gösterdikleri gelişime uygun olmalı.” diyor.

Sanat Konseyi, ulusal portfolyo topluluklarının işlerinde ve işgücünde çeşitliliğin izlenmesine önümüzdeki sene başlayacak.

Paylaş.

Yanıtla