Belfast İşçi Sınıfını Tiyatroyla Tanıştıran Aktivist

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri/ Memleketi benimsediği Belfast’ta 68 yaşında hayatını kaybeden Pam Brighton (22 Ekim 1946-22 Şubat 2015), batı Belfast’ta halkın tiyatrosunu geliştirmeye kendini adamış Yorkshire doğumlu bir tiyatro yönetmenidir.

Irishtimes, 7 Mart 2015, Çeviri: Zeynep Temeloğlu

 imagePam Brighton oyun yazarı Gary Mitchell ile. Fotoğraf: Arthur Allison

 

Şehrin neredeyse bir kuşak oyun yazarları ve oyuncularına akıl hocalığı yapmıştır ve DubbleJoint yenilikçi şirketinin kurucularındandır.

Brighton’ın tiyatrosunun amacı sesini duyuramayan insanların sesinin duyulmasını sağlamaktı. Klasik oyunların sahnelenmesine karşı ilgisi azdı bu yüzden de kurulu tiyatro düzeninin dışında çalışmayı tercih etmiştir. Onun Marksist düşüncelerinden doğan amacı, tiyatroyu işçi sınıfına uygun ve erişilebilir hale getirmekti. Daha sonraki yıllarda Katolik batı Belfast’ın fikirlerini dile getiren bir alanda uzmanlaşmıştır.

Brighton oyun metnindeki kusurları saptayabildiği için mükemmel bir oyun editörüydü. Diğer bir mükemmel yeteneği ise oyun yazarının bile bir karakterde farkına varamadığı nüansları fark edebilmesiydi.

Pamela Dallas Brighton 1946 yılının ekim ayında Norman Brighton ve eşi Marjorie (née Peel)’nin tek çocuğu olarak Bradford, Yorkshire’de dünyaya gelmiştir. Norman Brighton bir araba atölyesinde taşıtlara izolasyon kurarak geçimini sağlıyordu. Kızı 15 yaşındayken asbestoz hastalığından hayatını kaybetmiştir.

Londra Ekonomi Okulu

Kutsal yazıları üzerine bir ödül kazandığı Bradford Kız Gramer Okulu’nda orta öğrenimini tamamlamış ve Londra Ekonomi Okulu’nda siyaset bölümünde öğrenim görmüştür.

Mezun olduktan sonra Londra Royal Court Tiyatro’sunun Genç Halk Tiyatrosu Programı sorumlusu olarak çalışmıştır. Bazı prodüksiyonlarda kullanılan dil, İç Londra Eğitim Müdürlüğü’nde protestolara ve parlementoda da tartışmalara yol açmıştır.

Royal Court Tiyatrosu’ndan ayrıldıktan sonra Londra, Toronto ve Stratford (Kanada)’daki diğer tiyatrolarda çalışmış Avustralya’da da birkaç kez şansını denemiştir. Bir süre Kanada da yaşamıştır.

Hayatında birkaç kez tam çok büyük başarılar elde edecekken onları kıyısından kaçırmıştır. Onun karmaşık ve dürüst kişiliği ona pek yardımcı olmamıştır. Bir prodüksiyonun açılışından bir gün önce onunla röpörtaj yapan Toronto gazetesine “Çok fazla kusuru olan bir oyunu çıkarmaya çalışmak gerçekten çok moral bozucu. Fakat bir şey iyi olmadığında o şey iyiymiş gibi davranmanın da bir anlamı yok.” demiştir.

İflas

Oyun yazarı ve yakın arkadaşı olan Marie Jones’a büyük çıkış yakalayan Stones In Our Pockets [Cebimizdeki Taşlar] oyununun eser sahipliği üzerine açtığı dava yüksek mahkemeye taşınmıştır fakat Brighton davayı kaybetmiş ve bunun üzerine de iflasını ilan etmiştir.

Belfast’a tesadüfen gelmiştir. Oyun yazarı Martin Lynch ile 1980’lerin başında Edinburgh Festivali’nde tanışmıştır. Lynch o zamanlar Charabanc tiyatro topluluğu için yazdığı oyuna bir yönetmen arayışı içindeydi. Brighton tesadüfen Belfast’a gelmiş, batı Belfast’ı evi gibi benimsemiş ve 1980’lerin sonunda tamamen oraya taşınmıştır. Orada bir süre BBC’nin drama bölümünde çalıştı. Fakat Brighton böyle yapılandırılmış organizasyonlarda çalışmaya uygun bir karaktere sahip değildi.

Bir ara tiyatroyu tamamen bıraktı ve 1986’da dava vekili olarak bir süre insan hakları alanında çalıştı. Tiyatronun sirenleri onu geri çağırdı ve o da kayıtsız kalmayarak tiyatroya geri döndü. Oğlu Ned Cohen, gelini Jeanette ve torunları Oisín ve Dearbhla sayesinde hayata tutunmuştur.

Paylaş.

Yanıtla