Boğaziçi’nde Zabel Yesayan’ı İzledik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

IMG_0174Mimesis Haber/ Uzun yıllardır olduğu gibi bu sene de 8 Mart haftası Boğaziçi Üniversitesi’nde pek çok etkinlik ile “bü’de kadın şenliği” olarak kutlanıyor. Bu etkinliklerden biri dün akşam sergilenen “Zabel” adlı tiyatro gösterisiydi. Ünlü Ermeni kadın yazar Zabel Yesayan’ın kendi çocukluğunu anarak yazdığı “Silahtar Bahçeleri” kitabından uyarlanan oyunda Zabel Yesayan’ın doğumundan ilk yazarlık yıllarına kadar olan hayat hikayesini izledik. Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü’nün (BÜKAK) Zabel Yesayan üzerine yaptığı okuma araştırma çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkan oyun, Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil salonunda yaklaşık 300 kişilik seyirci tarafından yoğun bir ilgi ve beğeniyle izlendi.

Üsküdar’ın Silahtar mahallesinde dünyaya gelen Zabel Yesayan, oyunda bize evini, sokağını, ailesini, arkadaşlarını, komşularını gösterdi ve hayatına girmiş, onu etkilemiş pek çok kadının hikayesini kendi gözünden anlattı. Silahtar Bahçeleri adlı anı kitabında artık bir daha dönmemek üzere ayrıldığı İstanbul’u, çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği Üsküdar’ı etkileyici bir biçimde hikaye eden Zabel Yesayan’ın cümleleri tiyatro sahnesinde kendine yer buldu.

IMG_2621 IMG_0153 IMG_0101

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve mezunları tarafından birlikte hazırlanan “Zabel”de Büşra Karpuz, Duygu Dalyanoğlu, Elif Karaman, Maral Çankaya, Miray Bal ve Nihal Albayrak oyuncu olarak yer alırken, sahnede Beril Sarıaltun, İlksen Gürsoy ve Gülşah Gülebakan müzikleriyle oyuna eşlik ediyor. Oyunun ışık ve ses tasarımını ise Damla Pinçe, Zilan Kaki ve Deniz Saldıran yapıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kadın Şenliği etkinlikleri kapsamında sergilenen Zabel’i, grup tekrar Boğaziçi Üniversitesi’nde, İstanbul’da ve başka şehirlerde de sergilemek istediklerini belirtti. Oyun duyuruları BÜKAK facebook sayfalarından takip edilebilir.

Nihal Albayrak / Mimesis

Paylaş.

Yanıtla