Dünya Tiyatro Günü Kutlu Olsun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

27 Mart Dünya Tiyatro Günü Kutlu Olsun.

Bu yıl Dünya Tiyatro Günü çok farklı bir heyecanla kutlanıyor. Bu heyecanın nedeni ülkemiz tiyatro ortamında birbirinden önemli gelişmelerin aynı anda yaşanması. Birkaç örnek sayacak olursak:

– Atatürk Kültür Merkezi’nin 2015-16 sezonunda açılacağı, binanın yeni tasarımıyla ve yepyeni bir anlayışla kamuya mal edileceği, bu yeni tasarım için amatöründen profesyoneline tüm sanat örgütlerinin taleplerinin dikkate alınacağı açıklandı.

– Şehir ve Devlet Tiyatrolarını yakından ilgilendiren önemli bir yasa bu güzel günde meclisten çıktı. Yeni yasaya göre ödenekli tiyatroların sanatsal anlamda özerk ve sanatçıları üretime teşvik eden bir yapılanmaları olacak. Merkeziyetçi bir yönetim modelinden ziyade ademi merkeziyetçi yönetim ilkeleriyle yönetilen kurumlar haline getirilecek.

– Devletin kültür-sanat faaliyetlerine yapacağı katkının % 400 oranında arttırılmasını ve kuruşuna kadar her harcamanın halk tarafından denetlenebileceği şeffaf bir yapıya kavuşturulmasını öneren yasa tasarısı mecliste oybirliği ile kabul edildi.

– Tiyatro mekanı işleten bağımsız topluluklara büyük vergi indirimi ve mali destekler geliyor.

– Tüm tiyatro örgütlerinin temsilcileri bir araya gelerek bir çatı örgütlenmesi oluşturacaklarını, tiyatronun farklı alanlarında olsalar da birbirlerinin sorunlarına duyarlı bir tavır geliştireceklerini deklare ettiler.

– Tiyatro alanında akademide devrim yaşandı. Bu yıl içinde yayınlanan bilimsel makale miktarı geçtiğimiz yıllara oranla üç kat arttı. Ayrıca uygulamacılar ile akademisyenlerin buluşmasını sağlayacak yeni bir yapılanmanın en kısa sürede hayata geçirileceği açıklandı.

– İfade özgürlüğünü engelleyici tüm yasa maddeleri gözden geçirilip evrensel standartlara uygun hale getirildi. Bu yeni düzenleme, insanlık suçları ve nefret suçları dışında sahnede işlenebilecek hiçbir suçun olmadığını kabul ediyor ve yöneticilerin serbestçe eleştirilmesinin önünü açıyor.

Sizlere bu türden haberler verdiğimiz bir Dünya Tiyatro Günü yazısı yazmayı çok isterdik. Ama maalesef bu mümkün olmadı. Eğer sizin de aklınıza bu türden “haberler” geliyorsa lütfen yorumlar kısmında bizimle paylaşın. Kim bilir, belki de ortaya örgütlü mücadelede dikkate alınacak bir talepler listesi çıkabilir.

Dünya Tiyatro Günü Kutlu Olsun.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla