Fabrikadan Tiyatro Sahnesine

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fabrikadantiyatroya[Diha’dan Evrim Kepenek’in Özgür Gündem’de yayınlanan haberini paylaşıyoruz.] Fabrika işçisi 8 kadın, İzmir’de bir ilke imza atarak, tiyatro grubu kurdu. Üç aydır fabrika çıkışı prova yapan kadınlar, Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla ‘Kadınlık Bizde Kalsın’ oyununu sahneledi.

İzmir’de farklı fabrikalarda çalışan 8 kadın, bu kez çalışmak için değil, sanat için bir araya geldi. Tiyatroyu seven ve iş dışındaki zamanlarını sanata ayırmak isteyen 8 kadın, tamamı fabrika işçilerinden oluşan bir tiyatro ekibi kurdu. Grup, yaklaşık üç aydır provasını yaptığı “Kadınlık Bizde Kalsın” oyunu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla dün Bayraklı Yamanlar Muhtarlık Salonu’nda sahneye koydu. Grup oyuncularından Gönül Karadağ, toplum yararına bir şey yapmak istedikleri için tiyatro fikrini hayata geçirdiklerini belirterek, “Hayallerimi tiyatro sahnesinde gerçekleştiriyorum” dedi.

Karadağ, geçen yıl 8 Mart’ta fabrikanın yemekhanesinde tiyatro yapmak istediklerini beyan ettiklerinde herkesin kendilerine güldüğünü ve ilk başta kimsenin destek olmadığını söyledi. Fikrini diğer fabrikalarda çalıştığı arkadaşlarıyla paylaşan Karadağ, daha sonra tiyatro grubunu kurdu. Tiyatro denildiğinde çok heyecanlandığını ve tiyatro yapmayı çok sevdiğini belirten Karadağ, kendisi gibi tiyatro yapmak isteyip ancak adım atmayan kadınlara da cesaretli olmaları çağrısında bulundu. Oyuncu Fehime Etek de tıpkı Karadağ gibi tiyatroyu çok sevdiğini ve iş dışındaki tüm zamanını tiyatroda geçirmek istediğini söyledi. “Sahnede olmak beni çok mutlu ediyor” diyen Etek, sahneye çıkmak isteyen kadınlara “Hiçbir şeyden korkmayın, kadınlar istediği her şeyi yapar” diye seslendi. Eğitmen Soner Gülünç, fabrika işçisi kadınların ilk defa sahneye çıkmalarına rağmen çok başarılı olduklarını ifade etti.

Özgür Gündem

Paylaş.

Yanıtla