“İncitmeden Eleştirmeyi Haldun Taner’den Öğrendim”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

doganhizlanBursa Kitap Fuarı’nda düzenlenen özel oturumda Türk Tiyatrosu’nun önemli yazarlarından Haldun Taner’in 100. yaşı kutlandı. Toplantıda konuşan Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Yazar Doğan Hızlan, bir insanı incitmeden eleştirmeyi Haldun Taner’den öğrendiğini söyledi.

Bu yıl dördüncü kez kapılarını açan Bursa Kitap Fuarı, dolu dolu bir programla kitapseverleri konuk edecek. Aralarında İlber Ortaylı, Gülten Dayıoğlu, Can Dündar, Doğan Hızlan, İnci Enginün, Deniz Kavukçuoğlu, Hakan Bıçakçı, Doğu Yücel, Zeynep Oral, Ahmet Şık, Buket Uzuner, Yalvaç Ural, Bengi Semerci, Yekta Kopan, Hakan Akdoğan ve Üstün Dökmen gibi pek çok değerli yazar, şair ve bilim insanı fuar süresince okurlarıyla buluşacak.

“Zihnimin İçi Zemberek”
Bursa Kitap Fuarı’nda Türk tiyatrosunun önemli ismi Haldun Taner’in 100’üncü yaşı da kutlandı. Haldun Taner’in öykücülüğü Doğan Hızlan, Yavuz Ekinci ve Faruk Duman yaptıkları konuşmalarla ele aldı.

Çok sayıda okurun katıldığı oturumdaki söyleşisine, “Her nesil bir ustayı farklı tanır ve anlatır” diyerek başlayan Doğan Hızlan, şöyle devam etti:

“Haldun Taner çok güzel işler yaptı. Birincisi kabare yazmış olması. Bu metinler yazdığınız yerde durmaz. Kemikleşir ve katılaşır. Taner, her akşam kabareye gider onları izler ve dinlerdi. Halkın en çok neye güldüğünü ölçerdi. İkincisi, kabarenin içinde ironinin nasıl yapılması gerektiğini bana öğreten kişidir. Haldun Taner’den bir insanı incitmeden eleştirmeyi öğrendim. Onun dışında bana saat sorununu da öğretti. Şu an zihnimin içi bir zemberek ve bende sürekli saat soruyorum.”

Okurlarıyla Buluşacak
Önümüzdeki Cumartesi günü düzenlenecek Haldun Taner’in yaşamı, eserleri, tiyatrosu ve her yönüyle ele alınacağı panelde ise eşi Demet Taner, Zeynep Oral, Ömer Naci Topçu ve Kazım Güçlü konuşmacı olarak katılacak. Fuarda aynı zamanda tasarımını Sadık Karamustafa’nın üstlendiği ‘Haldun Taner 100 Yaşında’ sergisi açılacak ve yazarın yaşamı, fotoğrafları, aile albümü ve eserlerinden metinler okurlarla buluşacak. /DHA

Aktifhaber

Paylaş.

Yanıtla