Pera Fest “Şiddete Karşı Sanat” Diyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

imagePERA FEST, bu yıldan itibaren sonbahardan ilkbahara taşınıyor. 21 Mart Dünya Şiir Günü başlayacak olan 13.PERA FEST, “Şiddete Karşı Sanat” mottosuyla yola çıkıyor. Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği ve PPR iş birliğinde düzenlenen ve 3 Nisan’da son etkinliğini gerçekleştirecek olan festivalin programı tiyatro ağırlıklı. Festival süresince, sahnelerde sergilenen oyunlardan “şiddet” temasını işleyen oyunlar arasından bir seçki sunulacak.

Toplumsal/Siyasal Şiddet” ve “Kadına yönelik Şiddet” üzerinde odaklanan oyunların ardından yazar, yönetmen ve oyuncuların katılımı ile söyleşiler düzenlenecek. Festivalin son haftasında, Salt Beyoğlu’da ‘şiddet’ temalı filmler gösterilecek.

ŞİİRİNLE GEL

Festival, bugün Tiyatro Pera’nın “Şiirinle Gel !” başlıklı Dünya Şiir Günü etkinliği ile başlayacak. Etkinlikte oyuncular seçtikleri şiirleri bir kutuda toplayacaklar ve kutudan çektikleri şiirleri doğaçlama okuyacaklar. Ardından ise, Şermola Performans’ta Destar Tiyatro’nun yeni oyunu “Çenadengızi (Deniz Kızı)” sergilenecek. Galisyalı Yazar Sechu Sende’nin oyununu sahneye koyan Aslı Öngören ve oyuncular, oyun sonrası yapılacak söyleşiye katılacaklar.

Festival yarın da Kumbaracı yokuşundaki Bi Tiyatro’nun yeni oyunu, Edward Bond’un “Kırmızı, Siyah ve Cahil” sergilenecek. Oyun sonrası gerçekleştirilecek “Şiddet Kültürü ve Edward Bond” konulu tartışmaya Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Baş, Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Eradam ve BiTiyatro’nun kurucuları, Laçin Ceylan ve Nihat İleri katılacak.
Pazartesi akşamı, Küçük Sahne’de İstanbul Devklet Tiyatrosunun “Sevgili Hayat” adlı yeni oyunu, PERA FEST için ücretsiz sergilenecek.

YİTİRİLEN TİYATRO MEKANLARI

24 Mart Salı günü saat 18’de Beyoğlu’daki Maya Cüneyt Türel Sahnesinde “Yitirilen Kültür Mirasımız : Beyoğlu’nun Tiyatro Yapıları”adlı bir söyleşi var. AKM, Taksim Sahnesi, Muammer Karaca Tiyatrosu gibi tarihsel değeri olan mekanların yok olduğu, kent merkezinin tiyatrosuz kaldığı bir ortamda yaşamsal önem taşıyan bu konuyu, Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Yücel Erten, İstanbul Şehir Tiyatroları Eski Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, Tasarımcı Metin Deniz ve Mimar Prof. Hasan Kuruyazıcı tartışacaklar.
Aynı akşam, Tiyatro Pol, Harbiye’de bir apartman dairesinde, aile içi şiddet’i konu alan “Teklif” adlı oyunu sergileyecekler.

FESTİVALİN GELİRİ ‘TİYATRONUN DİRENEN ÇOCUKLARINA’

27 Mart Dünya Tiyatro Günü, Tiyatro Rampa’daki söyleşide, Orhan Aydın, Metin Boran, Cuma Boynukara, Ayşe Lebriz Berkem, Kemal Oruç, Ragıp Yavuz ve Üstün Akmen “Tiyatroya Yönelen Şiddet : Sansür ve Baskılar”ı tartışacak. Oyunun ardından, Matei Visniec’in “İlerleme Kelimesi Annemin Ağzında Feci Yanlış Tınlıyordu” oyunu sergilenecek.

Festivalin ikinci yarısında da, D 22 “Bent”, Büyülü Sahne “Kadın Oyunları”, İkinci Kat “Üst Kattaki Terörist”, Gaklata Perform “Aşk ve Faşizm”, Altıdan Sonra Tiyatro “Hak”, Tiyatro Hal “Kırmızı”, Tiyatro Martı “Uçlar” adlı oyunları sergileyecek. PERA FEST, bu yılki programıyla “tiyatronun direnen çocuklarına şapka çıkarmak” istediklerini belirtiyor.

Festival kapsamındaki etkinliklerin geliri toplulukların olacak. Biletler, oyunların sahneleneceği tiyatrolardan ve internet üzerinden temin edilebilecek.

YAŞAR KEMAL ANILACAK

PERA FEST kapsamında, 28 Mart-1 Nisan tarihleri arasında Salt Beyoğlu’da şiddet temasına ilginç yaklaşımlar içeren “Sivas” ve “Beyaz Tanrı” adlı kurmaca filmler ve Antalya Film Festivali’nde sansür tartışmasının odağındaki “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” adlı belgesel gösterilecek. Katılımın ücretsiz olacağı bu gösterilerin yanı sıra 1 Nisan’da gene Salt Beyoğlu’da Yaşar Kemal’in anısına bir etkinlik düzenlenecek. Arif Keskiner’in “Binbir Renk-Binbir Çiçek – Yar Kemal” başlıklı söyleşisinin ardından “Türkan Şoray’ın “Yılanı Öldürseler” adlı filmi gösterilecek.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.