Şiddete Karşı Oyunlar ve Filmler Pera Fest’de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft107_mf3891323Bu yıl ‘Şiddete Karşı Sanat’ mottosuyla yola çıkan 13. Pera Fest, ‘şiddet’ temasını işleyen oyun ve film seçkilerini izleyiciyle buluşturuyor. Bu akşam Küçük Sahne’de İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun ‘Sevgili Hayat’ oyunun ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacağı Pera Fest 3 Nisan’a kadar sürecek.

Pera Fest, bu yıldan itibaren Sonbahar’dan İlkbahar’a taşınıyor! 21 MartDünya Şiir Günü’nde ‘Şiddete Karşı Sanat’ mottosuyla yola çıkan Pera Fest, 3 Nisan’a kadar sürecek. Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği ve PPR işbirliğinde düzenlenen festivalin bu yılki programı tiyatro ağırlıklı… 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nün bir hafta öncesinden başlayıp, bir hafta sonrasına kadar devam edecek festival süresince; “şiddet” temasını işleyen oyunlardan bir seçki sunulacak. Toplumsal/siyasal şiddet ve kadına yönelik şiddet üzerinde odaklanan oyunların ardından; yazar, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla söyleşiler düzenlenecek. Festivalin son haftasında ise, Salt Beyoğlu’nda şiddet temalı filmler gösterilecek.

25 MART ÇARŞAMBA
Festival kapsamında Tiyatro Pera etkinliklerinin ikincisi ise 25 Mart Çarşamba günü gerçekleşecek. “Seyirci Gözüyle: Tiyatroya Disiplinlerarası Yaklaşımlar” başlıklı söyleşiye, mimar – şair Cengiz Bektaş, hukukçu – psikolog Miyese Kendirci, doktor-yazar-oyuncu Ercan Kesal, tiyatro yönetmeni Yeşim Özsoy Gülan, oyuncu Zeynep Özden ve PERA FEST Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar katılacak.

26 MART PERŞEMBE
26 Mart Perşembe günü Beyoğlu Aznavur Pasajı’ndaki Sekizinci Kat adlı tiyatroda düzenlenecek “Kadına Karşı Şiddet ve Tiyatro” başlıklı söyleşi Ebru Nihan Celkan, Jale Karabekir, Zeynep Özyağcılar, Merve Engin, Tilbe Saran ve Sündüz Haşar’ın katılımı ile gerçekleşirken; söyleşinin ardından Tiyatro Neki’nin “Kesit” adlı oyunu oynanacak.

27 MART CUMA
27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde Tiyatro Rampa’da gerçekleşecek söyleşide; Orhan Aydın, Metin Boran, Cuma Boynukara, Ayşe Lebriz Berkem, Kemal Oruç, Ragıp Yavuz ve Üstün Akmen “Tiyatroya Yönelen Şiddet : Sansür ve Baskılar”ı tartışacak. Söyleşinin ardından, Matei Visniec’in “İlerleme Kelimesi Annemin Ağzında Feci Yanlış Tınlıyordu” oyunu sergilenecek.

Bu yılki programıyla “tiyatronun direnen çocuklarına şapka çıkarmak” isteyen PERA FEST’in ikinci yarısında ise; D 22 “Bent”, Büyülü Sahne “Kadın Oyunları”, İkinci Kat “Üst Kattaki Terörist”, Galata Perform “Aşk ve Faşizm”, Altıdan Sonra Tiyatro “Hak”, Tiyatro Hal “Kırmızı” ve Tiyatro Martı “Uçlar” adlı oyunlarını sergileyecekler. Festival kapsamındaki etkinliklerin geliri topluluklara aktarılırken; biletler, oyunların sahneleneceği tiyatrolardan ve internet üzerinden temin edilebilecek.

Filmler Beyoğlu’nda ücretsiz

3. PERA FEST kapsamında, 28 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında Salt Beyoğlu’nda şiddet temasına ilginç yaklaşımlar içeren “Sivas” ve “Beyaz Tanrı” adlı kurmaca filmler ve Antalya Film Festivali’nde sansür tartışmasının odağındaki “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” adlı belgesel gösterilecek. Katılımın ücretsiz olduğu bu gösterimlerin yanı sıra; 1 Nisan’da yine Salt Beyoğlu’nda, Yaşar Kemal’in anısına bir etkinlik düzenlenecek. Arif Keskiner’in “Binbir Renk-Binbir Çiçek – Yaşar Kemal” başlıklı söyleşisinin ardından Türkan Şoray’ın “Yılanı Öldürseler” adlı filmi gösterilecek.

Radikal

Paylaş.

Yanıtla