Sokağın Tiyatrosu 10 Yaşında

Pinterest LinkedIn Tumblr +

nuce_05032015-162911-1425565751.24[Evrim Kepenek’in Özgür-Gündem’de yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.]

‘Sokağın tiyatrosu’ sloganı ile 2005’de kurulan Yenikapı Tiyatrosu, 10. yılını çeşitli etkinliklerle kutluyor. Oyuncu Medine Çam, hem sanatta hem toplumsal alanda yeniyi inşaa etme ve arama derdinde olduklarını söyledi

Kimi zaman Aliağa’da taşerona karşı mücadele eden işçinin yanındalar, kimi zaman da Alsancak’ta Kobanê’nin savunulmasına dikkat çekmek için tiyatro oyunu sergiliyorlar. Kimi gün, öteki, ezilmiş, yok sayılmış kişilere ulaşıp, onlarla birlikte tiyatroda var etmeye çalıştıkları “yeni kapı”dan geçmeye çalışıyor. Tam 10 yıl önce İzmir’de kurulan ve İzmirlilerin verdiği isimle, İzmir’in tüm sokaklarını sanat alanına çeviren “Sokağın tiyatrosu” Yenikapı, 10. yılını kendi geçmişleri odağında, Türkiye politik atmosferinin anlatıldığı bir kitap, belgesel ve etkinlikler dizisi ile kutlamaya hazırlanıyor. “Sanatta yenikapı” şiarını kendisine yol belirleyen ekip, 8 kişiden oluşmasına rağmen yüzlerce emekçi ve gönüllü ile sanat alanında ilerliyor. Kuruluşundan sonra Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 19 tiyatro ekibini bir araya getiren Yenikapı, birçok kesimi bir araya getirerek tiyatro buluşmaları düzenliyor. Son 5 yıldır Yenikapı’da olan oyuncu Medine Çam, hem sanatta hem toplumsal alanda yeniyi inşaa etme ve arama derdinde olduklarını söylüyor.

Yenikapı bir okul gibi

Yenikapı İzmir’de aynı zamanda bir tiyatro okulu görevi de görüyor. Düzenlenen etkinliklere katılanlar ya da emek verenler kendi içlerinde bir dönüşüm de yaşıyor. Çam da bu eğitimi geçtiğine inananlardan. “Akademiye gitseydim tek düşünceden dayatılan bir sanat anlayışı ile oyunculuk yapacaktım. Burada her düşünceden sanat akımını öğrenme ve deneme şansı buluyoruz” diyen Çam, Yenikapı’nın genç sanatçılar için de bir okul işlevi gördüğünü belirtti.

Halkı askerlikten soğuttular!

Yenikapı’ya, 1 Mayıs 2006’da ‘illegal örgüt’ün pankartını ‘perdelediği’ gerekçesi ile İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı ve yöneticilerine hapis cezası verildi. Bu dava şuan temyiz sürecinde. Ayrıca, İzmir’de vicdani ret eylemlerine katıldıkları ve oyun sergiledikleri için ‘halkı askerlikten soğutmak” iddiası ile İzmir 20. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı. Bu davada da oyunu sergileyen kişiye 5 ay hapis cezası verilerek ceza ertelendi. Çam, bu şekilde sokağın tiyatrosunu susturmaya ve sokaklardan çekmeye çalıştıklarını belirterek, sokaklarda olmaya ve sanatı sokakta icra etmeye devam edeceklerine vurgu yapıyor.

10. yıl etkinlikleri

Devamı için tıklayınız.

Özgür-Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.