Tiyatroya Olan İnancınızı Tazeleyecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

Moda Sahnesi’nin yenisi, Fildişi Sahilli yazar Koffi Kwahule imzalı ‘Bira Fabrikası’ Onur Ünsal, Necip Memili, Gürsu Gür ve Melis Birkan’dan oluşan kadrosuyla sezonun en iyilerinden olmaya aday.

Kana boğulmuş bir cangıl. Berbat savaştan zerre zarar görmeden çıkmış bir bira fabrikası. Zafer kutlayan iki vahşi asker. Her haliyle erkeklere meydan okuyan sekiz aylık hamile bir revü dansçısı. Koşullara ayak uydurmuş bir işçi. Bir vahşet komedisi. İç savaşa, kapitalizme, sömürgeciliğe, modern zaman katliamlarına, erkeklerin sığ böbürlenmelerine, medyanın vahşet seviciliğine, politikacı nutuklarına, savaşın galiplerinin kan dolu öykülerine, batının yalanlarına ‘nanik’ yapan bir oyun. Bir kara komedi. Afrika’dan, Fildişi Sahili’nden –en azından bizim buralar için- taptaze bir nefes. Tiyatroda yeni, enerjik, komik, zekice bir iş özleyenleri pişman etmeyecek bir oyun. Moda Sahnesi’nin yenisi ‘Bira Fabrikası’ şimdiden belli ki; sezonun en iyilerinden biri…

Fildişi Sahili’nden Fransa’ya göç etmiş Koffi Kwahule imzalı metin en düz ifadeyle insanın tiyatroya olan inancını, heyecanını tazeliyor. İç savaş fonuyla, faaliyeti durmuş bir bira fabrikasında kurduğu oyunuyla dünyanın çivisi çıkmış hallerine taze bir eleştiri getiriyor. Hangi ülkenin vatandaşı olursak olalım göbekten bağlı olduğumuz bu acımasız düzenekle inceden dalgasını geçiyor.

Türkçe’ye Ezgi Coşkun’un kazandırdığı metin Kemal Aydoğan’ın yönetiminde Bengi Günay’ın sahne, İrfan Varlı’nın ışık tasarımıyla sahneleniyor. Sahnede Onur Ünsal, Necip Memili, Gürsu Gür ve Melis Birkan’dan oluşan oyuncu kadrosuyla… Necip Memili-Onur Ünsal ülkeyi ele geçirmeyi başarmış, sayısız katliama imza atmış, şimdi de ülkenin liderleri olup dünyaya kafa tutmaya kalkışan iki vahşi asker olarak son zamanların en iyi sahne ikililerinden olmuş. Onur Ünsal’ın enerjik, komik, elastik hallerine aşinaydık; Necip Memili ise sergilediği oyunculuk gösterisiyle gözlerimizi alınca “Neden İstanbul’da tiyatro yapmaya daha erken başlamamış ki” diye hayıflandık. Memili sayısız çeşitlemeyle donatmış karakteri ‘Yüzbaşı Ölümü Sallamaz’ı. Tipten tipe giriyor, sesiyle replikler arasında dans ediyor.

‘Bira Fabrikası’nın oyuncuları aralarında, hiç de fena olmayan bir komedi dengesi kurmuş. Memili-Ünsal arasındaki tempo, Gürsu Gür ve Melis Birkan’ın da oyuna dahil olmasıyla sahneye iyice dağılıyor. Daha önce tiyatro sahnesinde izlemediğimiz Melis Birkan, sahneye hayli gösterişli bir giriş yapıyor. Sekiz aylık hamile karnı, revü dansçısı mayosu, korsesi, ince topuklu çizmeler içinde lakabı ‘Beyazbüyü’ olan eski fabrika müdürü, yeni revü yıldızı, dikbaşlı ve güçlü bir kadın olarak beliriveriyor. İlk sahnelerinde oyunculuğu hafif tutuk, “O gösterişli girişi kaldıracak bir performans çıkmayacak mı?” derken vücuduna da sesine de hâkim olduğunu dakikalar ilerledikçe ispatlıyor. Tiyatro mesaisine devam ettikçe daha çarpıcı işler göstereceğinin sinyallerini veriyor.

‘Bira Fabrikası’ insanlığın geldiği noktadaki vahşiliği yepyeni bir dille eleştiren bir metni, akıcı ve ritmi yüksek bir reji ve iyi oyunculuklarla buluşturuyor. Kaçırmayın.

21 Mart 16.00 ve 20.30’da Moda Sahnesi’nde.

Radikal

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla