Yaşını Alırken: Genç Dans ve Sahne Profesyonelleri İçin Öneriler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri/ Ara vermekten iş-güvenliğine, 60’ını aşmış üç sanatçı sırlarını, dansta kariyer düşünenler için paylaşıyor.

Guardian, 23 Eylül 2014, Çeviri: Ömer Ongun

Caroline-Lamb-Alexandra-P-011 Caroline Lamb (solda), Alexandra Pickford and Mike Wright Once Upon a Time gösterisinin provasında. Fotoğraf: Steve Tanner

Caroline Lamb, 66

Koreograf, hareket yöneticisi ve dansçı

Eğer bu işi gerçekten ama gerçekten sevmiyorsanız ve yapabileceğiniz başka bir şeyler varsa bu oyuna girmeyi düşünmeyin bile; oldukça zorlu bir sektör ve sıklıkla kendinize yönelik şüphe ve hayal kırıklıklarıyla mücadele edeceksiniz.

Bunu para için yapmayın! Dans genellikle en az para kazanılan sanat dalıdır.

Başarı doğru zamanda doğru yerde olmaya indirgenebilir: Bu oldukça yaygındır. Ama diğer yandan birey olarak kendine inan. Özgün ve özel birisin ve çoğu zaman bu ait olduğun işe sahip olmanı sağlayacak şeydir.

Reddedilmeye hazır ol: Reddedilmenin çoğunlukla saç rengin gibi basit bir sebebi vardır, güçlü ol ve bu, eğer gerçekten istediğin bir şeyse mücadele etmeyi sürdür.

Prova kuralları önemlidir: Provalarda yaşamının geri kalanını dışarıda tutman ve profesyonelce davranman hayatidir. Kişisel sorunlarını işine taşımamaya ve pozitif biri olarak anılmaya çalış (olumlu, istekli, sakin, güvenilir gibi). Böylece huysuz, bencil ve genel olarak alengirli bir kişinin yanında sen çok daha cazip biri olarak görüleceksin.

40’ına yaklaşırken kendini yeniden keşfetmenin yolunu bul: Her zaman geride senden daha genç biri olacaktır. Tıpkı bir duvar kâğıdı gibi insanların zihinlerinden silinmek ise oldukça kolaydır.

Kendine Sor: Ben şimdi ne sunabilirim? Deneyim, kıymetlidir.

İçgüdülerine güvenmeyi öğren: Yaratıcılık hem garip hem de harika bir şeydir. Kendi işini yaratırken sezgilerini dinle. Kafanın arkasında dolaşan bilinmeyen, tanımlanamayan ve bazen de garip yaratıcı öz suların çıkardığı sesleri duymayı öğren. Yaratıcılık dünyası tuhaf, absürt ve irrasyonel olabilir, ama ona güven, kendini akışa bırak ve heyecan verici şeylerin olmasına izin ver.

Fit kalmaya çalış: Kendini ne kadar bırakırsan, toparlanman o kadar zor olur.

Hayatında her ne olursa olsun, dans etmeyi bırakma.

——————————————————

Alexandra Pickford, 66

Bale dansçısı

İş hayatında kendi istediğin şeyi yap: Mutlu olmama rağmen iki ayrı adam için iki defa bale topluluğumu değiştirdim. İlki iyiydi ama ikincisi tam bir felaketti.

Ara vermek iyi gelebilir: Enfes ancak çok zor olan bir iş temposundan uzaklaştığım zaman yeni insanlarla tanıştım ve güzel zaman geçirdim. Başka bir topluluğa döndüm, yenilenmiştim ve kariyerim için %200 çalıştım.

Kendin ol: Harikasın! İnsanların sana ne kadar iyi olduğunu söylemesi normal ama kendinin buna inanması zor olan taraf. Ben bunu 66 yaşımda ancak fark ediyorum.

Çaresizliğe teslim olma: Seninle doğrudan çalışmayan ama bu işi bilen ve sorunlarını konuşabileceğin bir mentorun olsun.

Emekli olunca performanslarının kayıtlarını edin: Kendiminkileri hep bıraktım ve şimdi insanlar sık sık bana dans kayıtları soruyorlar.

Para için değil sevdiğin için çalış: Neredeyse hep öyle çalıştım. Şimdi emeklilikte hayatta kalabiliyorum ve doğru şeyi yaptığımı hissediyorum.

Geride durma: Zaman kısa.

——————————————————

Mike Wright, 67

Fiziksel icracı, öğretmen, dansçı, trapez sanatçısı ve akrobat

İnsanları önceden yargılama: Annemden gelen bu tavsiyenin bana hep faydası oldu.

Sadece yap: Yardım sunabileceğin bir konumdaysan “Yardım edeyim mi?” diye sorma.

Eylemlerinin sorumluluğunu al: Erken yaşta öğrendiğim bu ders hep yararıma olmasa da hayatım boyunca beni izledi. Kendi kendime yaşayabiliyorum. Eniştem, “Ne olursa olsun doğru şeyi yapıyorsun.” diyor. Belki de inatçılığımı kastediyordur.

Denemeye devam et ve pes etme: Sıkı çalışmanın dönüşü, beklenmeyen zamanlarda olur.

Kendi yargılarına inan: Daha yaşlı birisinin benden daha iyi bildiğine ikna olmuştum ve kendi doğru yargılarıma karşı hatalı teknik önerileri uyguladım. Bu bana dört kırık omura ve kariyerimde bir sapmaya maloldu.

Eğer üzerine düşündüysen ve güvende hissetmiyorsan Hayır demek OK’dir. Bunu tüm öğrencilerime söylüyorum. “Yapamam” demek tepki gibi algılanabilir ama bir süre sonra verilen bir “Hayır” cevabı en azından o konu üzerinde düşündüğünüzü gösterir. Sanırım ben de daha fazla Hayır demeliydim.

Hepimizin eşit olduğunu hatırla: Bazılarının daha fazla parası var ama kimse sizden daha iyi değildir. Para tek başına sizin kim olduğunu yansıtmaz.

Gazetecilere gözü kapalı güvenme: “Güzel bir hikaye” için ortaya atılan çok sayıda doğru olmayan “bilgi”den ötürü incindim.

Her şeyin başarı ile sonuçlanmayacağını kabul etmeye hazırlıklı ol ve hatalarından öğren. Kötü yüzünden iyi olandan vazgeçmediğin sürece hata yapmak güvenli sularda yüzmekten daha iyi bir derstir.

Kendine daha fazla zaman ayır: Başkalarının iyiliği için kendinden feragat etmiş olarak keşke bunu daha fazla yapsaydım. Mezar taşımda muhtemelen “İyiyim.” yazacak.

Paylaş.

Yanıtla