Afife Ödülleri, Bakur Belgeseli

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye’deki ödüller arasındaki en önemlilerinden biri Afife Tiyatro Ödülleri ve her sene alışageldiği üzere ödül adayları açıklanır açıklanmaz tartışmalar başlıyor. Tartışmaların ekseninde genelde jüri var. Toplam kaç oyun izledikleri ve buradaki yöntem, jüri üyelerinin her yıl değişmemesi tartışma konusu ediliyor. Bu tartışmaların benzer minvalde her sene yapılıyor olması da sorunun kronik olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan, ödüllerin her sene bir kör dövüşüne neden olması ve bunun da Afife Jale ismi ile birlikte anılması elbette bir tuhaflık da yaratıyor. Bu ödüllere ilham olmuş önemli bir tiyatro insanımızın ödül törenlerinde hiç bir şekilde anılmaması ise tuhaflığı iyice katlıyor. Bu konuda Cumhuriyet’ten Ayşe Emel Mesci değerli bir uyarıda bulundu: Afife Jale’yi Rahat Bırakın.

Ödül polemiklerinin tozu dumanı içerisinde iki değerli konu var: Nesnel kriterler ve şeffaflık. Fikir vermesi bakımından yurt dışındaki ödüllendirme mekanizmalarına bakılabilir. Duygu Dalyanoğlu’nun “Yurt Dışında Tiyatro Ödülleri Nasıl Veriliyor” başlıklı yazısı bu konuda açıcı olabilir.

* * *

Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel’in yönettiği “Bakur” adlı belgesele kayıt tescil belgesi olmaması gerekçesiyle uygulanan sansür sinemacılar tarafından sert tepkiyle karşılaştı ve tüm Türkiye yapımı filmler festivalden çekildi. Açıklamada eser işletme belgesi olmayan bazı Türkiye yapımı filmlerin şimdiye kadar sorunsuzca gösterimi örnek gösterilerek bu uygulamanın sansürün bir kılıfı olduğu net bir şekilde örnekleniyor. Ertesi gün Radikal Halk Ödülü de festivalden çekildiğini duyurdu. Sinemacıların refleksif tepkisi sonrasında festival yönetimi bir basın toplantısı düzenleyerek sinemacıların kararını desteklediğini bildirdi, tüm yarışmaları ve kapanış törenini iptal etti. Kültür Bakanlığı ise açıklamasında topu festivale atarak sözkonusu belgenin çok önce bir tarihte gönderildiğini belirtti.

Sinemacıların ifade özgürlüğüne sahip çıkması ile kamusal gündem olabilen, kayıt tescil belgesi zorunluluğu gibi sansürün kılıfı olarak kullanılan düzenlemelerin ortadan kaldırılması gerekiyor.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla