BÜO’dan Yeni Oyun: Pera’da Bir Akşam Vakti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

19126_857217591004872_8843619768615822835_nMimesis Haber / Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) yeni oyunları Pera’da Bir Akşam Vakti ile sahneye çıkıyor. Ermeni edebiyatının en önemli hiciv yazarları Hagop Baronyan ve Yervant Odyan’ın tiyatro metinlerinden yola çıkılarak oluşturulan oyun, 8 Nisan Çarşamba 20:30’da Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Salonu’nda sahnelecek.

Oyun Takvimi:

8 Nisan Çarşamba 20:00 (Boğaziçi Üniversitesi)

9 Nisan Perşembe 20:30  (Boğaziçi Üniversitesi)

12 Nisan Pazar 18:00  (Boğaziçi Üniversitesi)

13 Nisan Pazartesi 19:00  (Boğaziçi Üniversitesi)

14 Nisan Salı 20:30  (Boğaziçi Üniversitesi)

15 Nisan Çarşamba 19:30  (Boğaziçi Üniversitesi)
24 Nisan 20:00 Cuma (Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tiyatro Şenliği)
26 Nisan 12:00 Pazar  (ODTÜ Tiyatro Şenliği)

Oyun Hakkında:

”Yazar Hagop Baronyan yine vurur kendini yollara. İstanbul’un yedi tepesini arşınlar, inip çıktığı merdivenlerin haddi hesabı yok… Burnundan soluyor ama bunca yol teptiği için değil, keskin kalemine mukayyet olamadığı için! Yine kapatmışlar dergisini… Her zamanki gibi Ortaköy’de sigarasını tüttürür, susuzluğunu gidermek ve biraz olsun soluklanmak için atar kendini Pera’ya. Kendi deyimi ile “İstanbul’un Paris”indeki bir meyhanede kafa dağıtmaya! Zaman ilerler, meyhanedeki boş masalar yavaş yavaş dolmaya başlar: İstanbul’a yabancı bir toprak ağası, Pera’da nam salmış bir dişçi ve aşkından ayakları yerden kesilmiş bir delikanlı… Pera’da bir akşam vakti muhabbet koyulaşmaya, bardaklar boşalmaya, eteklerdeki taşlar birer birer dökülmeye başlar… 

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) olarak 2014 – 2015 eğitim prodüksiyonu için Ermeni edebiyatının iki büyük hiciv ustasını, Hagop Baronyan ve Yervant Odyan’ın tiyatro metinlerini sahneliyoruz. Bu prodüksiyona Osmanlı’dan Cumhuriyet’e tiyatromuzun dönüşümünü araştırma ve oyunları kültürel çoğulcu bir yaklaşımla sahneleme niyeti ile başladık. Dönemin tiyatro alanındaki gelişmelerini sosyo-politik bağlamı içinde değerlendirdik. 19. yüzyılda Osmanlı devletinin ve halklarının büyük bir dönüşüm geçirdiği bir dönemde yaşayan ve edebiyat, yayıncılık ve tiyatro alanlarında faaliyet gösteren Hagop Baronyan ve Yervant Odyan’ın kendi dönemlerinin önemli tanıkları olmalarını sağlayacak eserlere imza attıklarını gördük. Pera’da Bir Akşam Vakti adını verdiğimiz bu oyunun kurgusundaki iç öyküler Hagop Baronyan’ın Haşmetlü Dilenciler (Medzabadiv Muratsganner) ve Şark Dişçisi (Adamnapuyjn Arevelyan) oyunlarından, dış öykü ise Yervant Odyan’ın Zavallı (Zavallın) oyununun geçtiği meyhaneden yola çıkılarak oluşturuldu.

Sizi İstanbul’un henüz rengini, siluetini ve hatta halklarını büyük ölçüde kaybetmeden önceki bir devrine, Pera’da bir meyhaneye davet ediyoruz.

İyi seyirler…

BÜO”

Paylaş.

Yanıtla