HDP: “Türkiye Sanat Meclisi Kurulacak”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

hdp-logoMimesis Haber / HDP 2015 seçim bildirgesini açıklamak için 21 Nisan Salı günü Beşiktaş Akatlar Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, seçimlere “Bizler Meclis’e” sloganıyla hazırlanan HDP’nin “Büyük İnsanlık” başlıklı seçim bildirgesini açıkladı.

Kültür ve Sanat bölümü bildirgenin 50 ve 51. sayfalarında yer alıyor. Bölüm partinin kültür sanata dair genel yaklaşımı ile başlıyor:

“HDP, varlığını kültürün, sanatın ve sanatçının özgürlük mücadelesi içinde tanımlar. Devlet eliyle, resmi tarih ve resmi edebiyat üzerinden üretilen “sanata” ve “kültüre” karşı konumlanan muhalif kültüre özel bir kıymet biçer. Kültür ve sanat insanlarının özerklik ve özgürlük taleplerini olmazsa olmaz bir değer olarak görür ve “amasız”, “fakatsız” özgürlük çağrısı yapar.”

Kültür sanat alanındaki politikaları ise madde madde belirtilmiş:

“Türkiye Sanat Meclisi Kültür Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak.

“Ziyaret etme”, “bakma” ve “gelir kaynağı” olmanın ötesine geçmeyen “kültür siyasetine” karşı, yurttaş-müze ve doğa-tarih-yurttaş ilişkilerini yeniden kurmanın imkânı yaratılacak.

Kültür ve sanat insanlarıyla, örgütlü temsilcileriyle, inisiyatiflerle dayanışma içinde olunacak.

Kültür ve sanat alanında Devlet Sanatçılığı kurumu kaldıracak. Kültür Bakanlığı e birlikte çalışılacak ve sanatçılar tarafından seçilen sanat meclisi kurulacak. Kültür ve sanat politikalarıyla ilgili her türlü karar bu meclisle birlikte alınacak.

Kültür ve sanat alanındaki devlet baskısı, yerelden genele sanatın örgütlenmesinin ve sergilenmesinin önündeki fiziksel ve ekonomik engeller kaldırılacak.

Sanata yönelik destek programları rant kapısı olmaktan çıkarıp yaratıcılık teşvikine dönüştürülecek.

Ülkemizdeki yaşayan ve kaybolan dillerdeki sanat eserlerinin üretilmesi ve sergilenmesine destek verilecek.

Mevcut yasalar, sansürü güçlendiren mekanizmalardan arındırılacak, sanat eserinin ve geçmişten günümüze sanat emekçilerinin haklarının korunmasına ilişkin düzenlemeler yapılarak sanatsal emek güvence altına alınacak.

Özellikle sinema ve televizyon sektöründe rastlanan sömürü ve insanlık dışı çalışma koşulları gözlenecek, kültür ve sanat eserlerinin üretim süreçleri insanileştirilecek.

Sanatçıların hak örgütlenmeleri desteklenecek.”

Fırat Kuyurtar / Mimesis

Paylaş.

Yanıtla